23948sdkhjf

Kimek: – Et havneforbud vil ramme oss mer enn Russland

Onsdag ble det klart at Regjeringen vurderer å innføre havneforbud for russiske fartøy. Det faller ikke i god jord hos verft nord i landet som har mange russiske kunder.

EU lanserte onsdag et mulig forbud mot å la russiske fartøy å legge til i havner i EU-området.

Samme dag ble det klart at Norge vurderte å følge EU og dermed gjøre det samme.

Avhengige av russiske fartøy

I våre to nordligste fylker er flere verft avhengig av russiske kunder. Verftene utfører reparasjons- og vedlikeholdsoppdrag på fiskebåter fra Russland.

Kimek i Kirkenes er ett av verftene som frykter for et forbud mot russiske havneanløp i Norge.

Til NRK sier daglig leder ved verftet, Greger Mannsverk, at han frykter for at arbeidsplasser kan gå tapt dersom Norge innfører et slikt forbud.

– Dette vil ramme oss mye mer enn det rammer Russland, sier han til NRK.

Sammenlikner med EUs gassbehov

Han poengterer at EU vil opprettholde importen av gass fra Russland fordi det er viktig for EU-landene å få tilgang på dette. Som følge av denne tankegangen mener han at Norge må kunne droppe et forbud for anløp av skip fra Russland fordi det er viktig for Norge.

Mannsverk understreker overfor NRK betydningen av at Kirkenes også skal leve side om side med russerne etter at krigen i Ukraina er ferdig. Derfor håper han at ikke Regjeringen går inn for EU-forslaget i Norge.

Båtsfjord sentralfryselager er en annen bedrift som er avhengig av russiske skipsanløp i Nord-Norge. Daglig leder her, Ronny Eriksen, sier at foreløpig går businessen med russerne som normalt. Han karakteriserer forholdet til sine russiske kunder som «kjempegodt».

Er for stenging av havnene

Men Eriksen er klar på at selv om bedriften trolig må stenge ned dersom et havneforbud blir en realitet, så er han for å nekte russiske skipsanløp i norske havner.

– I forhold til den krigen som pågår der så er det vel rett å stenge ned, sier han til NRK.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125