23948sdkhjf

Celsa vil ikke fikse problemet som forårsaker strømnettproblemer på Helgeland

For en tid tilbake ble det klart at det var hjørnesteinsbedriften Celsa Armeringsstål i Mo i Rana som forårsaket flimmer i strømnettet på Helgeland. Bedriften fikk pålegg om å fikse problemet. Men nå sier Celsa nei til å gjøre dette.

I mer enn 20 år har strømnettet på Helgeland vært preget av flimmer.

For en tid tilbake ble det fastslått at årsaken til problemet var Celsa Armeringsståls stålovn, fordi den krever svært mye strøm når den startes opp.

Fikk pålegg

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) påla derfor Celsa om å løse problemet, og i en tidligere artikkel som også er omtalt av Metalsupply ville det bety en ekstrautgift på mellom 50 og 100 millioner kroner.

Nå melder Rana Blad at Celsa Armeringsstål ikke vil påta seg jobben med å løse problemet fordi det koster for mye penger. Innen 1. april skulle Celsa ha gitt en tilbakemelding til RME på hvordan selskapet har tenkt å løse problemet. Men nå har hjørnesteinsbedriftens advokater sett nærmere på saken, og konkludert med at påleggene må oppheves som ugyldig.

Levert inn klage på pålegget

I pålegget fra RME skulle Celsa Armeringsstål innen 1. april komme opp med en plan for å løse flimmerproblemene. Bedriften mener slett ikke saken er så enkel. De har gjennom et svar fra sine advokater i Advokatfirmaet Grette levert inn en klage på RME sitt pålegg, hvor de mener at pålegges må oppheves som ugyldig.

«Det bygger på feil faktum og feil i faktiske premisser. I tillegg har ikke RME overholdt sin utredningsplikt nedfelt i forvaltningsloven og EØS-retten, er noen av det advokatene ramser opp i klagen, som legger til at det skal være flere saksbehandlingsfeil», heter det i en uttalelse fra Celsas advokater.

Domstol

De anmoder RME om en utsatt iverksettelse av vedtaket, inntil en endelig avgjørelse er fattet enten av RME, Energiklagenemnda eller en domstol.

Rana Blad skriver at Celsa mener det ikke er riktig av RME å pålegge en strømkunde til å dekke en kostnad som har til hensikt å øke kapasiteten i nettet.

«Leveringskvalitetsforskriften gir ingen hjemmel til RME for et slikt pålegg», skriver Celsas advokater videre.

I sin klage trekker Celsa Armeringsstål AS fram at det blir helt feil at de, som en sluttkunde, skal betale for en kostnad de mener et nettselskap skal stå for. 

I klagen påpekes det at vedtaket legger til en løsning som gir det mest hensiktsmessige resultatet for Statnett og ikke den mest optimale løsningen for samfunnet.

Celsa Armeringsstål har tidligere i prosessen foreslått en løsning som et kombinert tiltak gjennom direktekobling.

  

Kilde: Rana Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093