23948sdkhjf

Tromsø Havn: Russiske trålere har problemer med å betale for seg

Russiske trålere i nord merker nå sanksjonene. Flere rederier klarer ikke gjøre opp for seg, og dermed må de russiske trålerne ankre opp utenfor kaianleggene.

Sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Ukraina begynner nå å merkes.

I Nord-Norge er det nå flere russiske trålere som må ligge flere dager enn planlagt fordi de ikke klarer å gjøre opp for tjenester og varer i Tromsø.

Nordlys skriver at som følge av dette, har flere måtte ankre opp i Tromsøysundet, og det betyr at de må holde motorene i gang for å få varme og strøm om bord.

Kan ikke betale

I utgangspunktet skulle trålerne ha ligget til kai i Tromsø, men siden de ikke kan betale for bunkers, forsyninger og andre utlegg, må de ankre opp ute i sundet i stedet.

Det er spesielt sanksjonene som går på dette med utestengelse av russiske banker fra Swift, som fører til at de må bli liggende i området. Nordlys skriver at andre banker har fått sine midler frosset.

Ekstraordinær situasjon

– Det er grunnet en ekstraordinær situasjon. Dette er russiske fartøy som har vært inne i Tromsø og levert fisk til fryseanleggene. Som en konsekvens av krigen i Ukraina får ikke rederne overført penger til fartøyene slik at de får bunkret drivstoff. De jobber mye med dette i samarbeid med de norske agentene og vi håper alle at dette kan løse seg på en eller annen måte, sier maritim direktør ved Tromsø Havn, Knut-Ivar Bendiksen, til Nordlys.

Han legger til at trålerne skulle vært ute på havet nå og trukket fisk. I stedet må de ligge til ankers i Tromsøysundet. Dette påvirker trolig fiskerne negativt.

- Rederne sliter med å overføre penger til skipsagentene, som dermed ikke får levert varer og tjenester til trålerne som normalt, sier Bendiksen, og sier at havna får betalt for landligge via skipsagentene. Dette er til vanlig gode kunder av havna.

Holm Agency er skipsagent for mange russiske trålere i Tromsø. Den daglige lederen opplyser til avisa at det er store utfordringer med betalingen for tiden.

Kilde: Nordlys

Artikkelen er en del av vårt tema om Ukraina.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.127