23948sdkhjf

Aluminiumsutfordringer som følge av krigen

Norske bedrifter importerer ubearbeidet aluminium fra Russland til en samlet verdi på om lag fem milliarder kroner årlig.

Det skriver Forskning.no.

En av de som importerer ubearbeidet aluminium fra Russland er Speira i Holmestrand – tidligere Hydro. Men etter at sanksjonene mot Russland er satt i verk må nå Speira også se seg om etter alternative leverandører av denne typen aluminium.

Kaldmetall fra Russland

Fabrikksjef Robert Grønli i Speira i Holmestrand sier til Jarlsberg Avis (JA) at man importerer mye av såkalt kaldmetall fra Russland. Nå går Speira sentralt gjennom alle kontrakter og leveranser for å se hva sanksjonene har å si for Speira.

Grønli sier at det finnes alternativer, blant annet fra Canada. Han er glad for at Speira har fått flere bein å stå på i behandlingen av aluminium, blant annet at skrapmetall har tatt over som en viktig kilde, noe som betyr at man har kuttet kraftig i mottak av kaldmetall. Metallet blir til aluminium etter nedsmelting ved valseverket i Holmestrand.

Uforventede konsekvenser av krigen

Fabrikksjefen følger utviklingen i Ukraina fra dag til dag, og ser at aluminiumsprisene har steget til værs de siste dagene. Grønli er imidlertid mest bekymret for hva krigen kan føre til på litt lengre sikt, ting som man nå ikke helt ser konsekvensen av.

2021 ble et godt år for Holmestrand-fabrikken, skal vi tro Jarlsberg Avis. Det ble nemlig satt ny årsrekord med 92.000 tonn aluminium.

 

Kilde: Jarlsberg Avis

Artikkelen er en del av vårt tema om Ukraina.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11