23948sdkhjf

Fra smelteverk til lekeland?

Snart 20 år etter at Odda Smelteverk gikk konkurs, lanseres nå planer om å etablere et lekeland på området og i de falleferdige bygningene.

I 2003 gikk hjørnesteinsbedriften Odda Smelteverk konkurs. Siden den gang har bygningene har ligget der som et minne om svunne tider.

Tidens tann har satt sitt preg på området og bygningene, og debatten om hva som burde skje med området har pågått i snart i 20 år.

Snøhetta

Nå melder Hardanger Folkeblad at det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta har presentert en mulighetsstudie for en ny aktivitetspark på industriområdet.

I den største bygningen som fortsatt står etter smelterverket – populært kalt «bikkjo» - er det planlagt et lekeland med klatretilbud. Ellers på industriområdet er det planer om aktiviteter som skating, sykling og basket for å nevne noe.

Lokalavisa skriver at man har jobbet i to år med å utvikle prosjektet med lekeland på det 5,2 mål store smelteverksområdet. Det er fylkeskommunen som har finansiert den nå framlagte mulighetsstudien, mens fire millioner kroner fra Kulturdepartementet allerede er i boks for prosjektet.

SMELTEVERK: Slik så det gamle Odda Smelteverk ut. Nå kan det bli lekeland og aktivitetspark på området. FOTO: INDUSTRIMUSEUM

Fredede bygninger

Mange av bygningene på området til tidligere Odda Smelteverk er fredet, men ikke «bikkjo». Den er eid av kommunen.

Foreløpig er planene bare på skissestadiet, og prosjektleder Ingvild Ystanes i Ullensvang kommune forteller at man skal bygge ut den nye aktivitetsparken i ulike faser.

Lokalt næringsliv, ungdommer i bygda og lokalpolitikere har så langt jublet for planene. Det samme har fylkeskommunen.

Industritomta er i dag preget av mye betong og asfalt, men Ystanes tror at den nye aktivitetsparken kan bli en grønn lunge for hele Oddas befolkning.

Til våren?

Hva vil så det nye lekelandet koste? Det er det ikke noen som har svar på for øyeblikket, men man har god tro på at første delen av prosjektet kan komme i gang i løpet av våren.

Ferdig utbygd antar Ystanes at det kan dreie seg om 15 til 20 millioner kroner.

 

Kilde: Hardanger Folkeblad

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.13