23948sdkhjf

Nok et godt år for Jotun

Jotun økte omsetningen med 8 prosent til 22 809 millioner kroner i 2021. Veksten kom innen alle segmenter, bortsett fra skipsmaling.

Jotuns driftsresultat ble på 3 138 millioner kroner, og det er det nest-høyeste i malingprodusentens historie.

Det norske industrikonsernet Jotun trosset utfordringene som preget verdensmarkedene i 2021. Omsetningen steg i samtlige av malingprodusentens geografiske regioner og i tre av fire forretningsområder. Driftsresultatet har kun vært høyere én gang: i rekordåret 2020.

Utfordringer

- Vi hadde utfordringer i 2021. For det første påvirket pandemien vår virksomhet verden over. For det andre var det en kraftig økning i råvareprisene. Dette tvang oss til kontinuerlig å jobbe med egne prisøkninger. Sett i lys av dette, er vi godt fornøyd med året vi har lagt bak oss, sier konsernsjef Morten Fon.

Skipsutfordringer

Omsetningsveksten ble drevet av økt salgsvolum i alle forretningsområder bortsett fra skipsmaling. Det globale nybyggmarkedet for skip har vært nede i en bølgedal, og Jotuns utflating her var som ventet.

Jotun var tidlig ute med å implementere prisøkninger, og dette har til dels kompensert for de stigende råvareprisene.

- Prisøkningene har vært nødvendig, og det vil komme flere, sier Fon.

Nye vekstmuligheter

Pandemien og råvaremarkedene vil prege utviklingen også i 2022. Markedene vil imidlertid gi muligheter for vekst, og Jotun er godt posisjonert for å utnytte dette.

- Det er fortsatt usikkerhet knyttet til konsekvensene av pandemien. Press på marginene gjør det nødvendig med prisjusteringer og kostnadskontroll. Vi skal ta markedsandeler, og står fast ved vår langsiktige organiske vekststrategi, avslutter Fon.

 

Finansielle nøkkeltall (mill. kr)

2021

2020

Endring

Driftsinntekter

22 809

21 070

8 %

Driftsresultat

3 138

3 489

-10 %

Resultat før skatt

2 890

3 158

-8 %

 

Kilde: Jotun

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08