23948sdkhjf

Astrups månedsrapport: Nytt løft i råvareprisene

Råvareprisene har satt fart på nyåret, og størst økning på LME er det på aluminium og nikkel.

To tredeler av nikkel har tradisjonelt blitt brukt til produksjonen av rustbestandige stål, men økt behov til elektrifiseringen vil trolig endre litt på dette.

 Det skriver Astrup i sin månedsrapport for januar.

«Nylig sikret Tesla seg langsiktig tilgang på nikkel med Talon Metals. For aluminium er nok de høye energiprisene den største utfordringen. Til tross for råvarepriser over 3000 dollar per tonn stenges det ned omkring 700 000 tonn produksjon i Europa som ikke er lønnsom med dagens kraftpriser», heter det videre i rapporten.

Dødsulykke

En tragisk dødsulykke på det franske stålverket Ugitech vil forstyrre produksjonen tre-fire måneder. og 40-50 000 tonn rustbestandig stangstål blir borte fra markedet. Transportmarkedet er fremdeles stramt og det er få tegn til bedring. Særlig containermarkedet er ekstremt stramt, og rederiene tjener rått.

Norsk PMI korrigerte ned i januar til 56,5, men er fortsatt på et høyt nivå, noe som angir optimisme. Internasjonale forsyningsproblemer er fremdeles en flaskehals for industrien. Oljeprisen er opp 12 prosent siste måned og nærmer seg 90 dollar per fat, og med dagens dollarkurs er dette «all time high» i norske kroner. Dette har bidratt til å styrke kronen litt i januar, men de fleste finansanalytikerne tror kronen vil svekke seg litt på sikt. På aluminium har de europeiske valseverkene stor pågang, særlig er det knapphet på tykke plater over 12mm tykkelse. Importen fra Asia har økt betydelig inn i EU etter at anti-dumping tollen ble midlertidig fjernet i fjor høst.

Sterk etterspørsel

På ekstruderte produkter har etterspørselen vært god i starten av året og leveringstidene er økende. På rustbestandige materialer er det sterk etterspørsel etter kaldvalset materiale, de europeiske verkene har stort sett reservert sin kapasitet til eksisterende kunder. På varmvalset er situasjon mer normal med 10-12 ukers leveringstid fra Acerinox.

Skrotprisen på spesialstål forble uforandret på 4493 kr/tonn for 520M i februar, i tillegg kommer energitillegget på ca. 2000 kr/tonn. På rustbestandige materialer var det kun små endringer i legeringstillegget, men det kan bli økning i mars. Kobberprisen økte i januar og det gir et løft i prisene på kobber, messing og bronse. Tykkere kobberplater er også en produktgruppe det er knapphet på. Sink har også steget siden desember, men her er tilgangen god.

Økende plastpriser

Plastprisene fortsetter å stige. Noen plastmaterialer har etablert seg på et høyere prisnivå, mens andre øker ytterligere. Nivåene varierer mellom 3 og 10 prosent, og gjelder materialene POM, PA6, PET og PE500 og PE1000.

Kilde: Astrup

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094