23948sdkhjf

Strømkrisen: Norsk Industri nedringt av bekymrede bedrifter

De svært høye strømprisene gjør at mange bedrifter er bekymret.

Norsk Industri kan fortelle at de blir nedringt av bekymrede bedrifter som er i strømsjokk etter de høye vedvarende strømprisene.

I mange år har tilgangen på billig norsk-produsert kraft vært et stort konkurransefortrinn for norske bedrifter, men slik er det ikke lenger med dagens strømprisnivå.

- I en krise

– Industrien er i en krise. Bare myndighetene kan gjøre noe med det akkurat nå, sier Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri til NRK.

Når organisasjonen i dag legger fram sin konjunkturrapport, er det med et dystert bakteppe, og dette bakteppet heter strømpriser. Men også økte råvarepriser og forsinkelse i leveranser er temaer som påvirker norsk industri negativt.

Kravene fra Norsk Industri til regjeringen er som følger:

  • Kompensasjonsordning til bedrifter for første kvartal
  • Kraftgarantiordningen bør utvides til alle bedrifter med mer enn 10 GW forbruk
  • Flere bedrifter må få tilgang på langsiktige strømavtaler
  • Nye industrietableringer bør sikres gode strømavtaler

Mest prekært er det få på plass kompensasjonsordninger.

Må regulere krafteksporten

– Hvis ikke norske industribedrifter får tilgang på billigere kraft enn ellers i Europa, mister bedriftene insentivene for å bli i Norge. Det sier Alexander Strøm Arnesen, kraftdirektør i Elkem til NRK.

Både han og adm. dir. ved Ulefos Jernværk, Martin Sagen, er enige om at eksporten av kraft bør reguleres i et ekstremår som det vi er inne i nå. Dette kan skape forutsigbarhet.  Sagen opplyser til statskanalen at de hadde en økning i sine strømutgifter på 200 prosent i fjor.

Også ved Alcoa er man bekymret.

Utfodringen er at for mange bedrifter som ikke har inngått såkalte langsiktige kraftavtaler, så blir utfordringene store når strømprisene er så høye som nå.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094