23948sdkhjf

Aker BP kjøper Lundin - avtalen verd 125 milliarder kroner

Aker BP kjøper opp Lundins olje- og gassvirksomhet for om lag 125 milliarder kroner. Det «nye» selskapet blir dermed nest største aktør på norsk sokkel – etter Equinor.

I tillegg til å kjøpe opp Lundins olje- og gassvirksomhet, går Aker BP inn på eiersiden i selskapet, opplyses det i børsmeldingen som gikk ut onsdag ettermiddag.

- Vi kjenner Lundin-organisasjonen godt, og er vi er overbevist om at vi vil skape et enda bedre Aker BP sammen, sier Karl Johnny Hersvik, som er sjef i Aker BP, i meldingen.

Stort oppkjøp

Oppkjøpet er ett av de største om et norsk selskap har gjort overfor et utenlandsk i Norge. Fusjonen innebærer at det nye oljeselskapet vil være det største børsnoterte oljeselskapet om foreløpig utelukkende er basert på norsk sokkel.

Selskapet skal fortsatt ha hovedkontor på Fornebu, der Hersvik fortsetter som sjef. De to selskapene vil ha en samlet markedsverdi på 183 milliarder kroner, ifølge Aker BP.

Under etterforskning

Ett mulig skjær i sjøen med oppkjøpet er at Lundin Energy for tiden er under etterforskning for korrupsjon og overgrep i Sudan – forhold som strekker seg noen år tilbake i tid.

Lundin Energy har hele tiden tilbakevist påstandene om dette, og Lundin-sjef Nick Walker sa under pressekonferansen onsdag at han ikke tror Lundin vil få en bot i saken.

Styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen, sa at han er sikker i sin sak på at Aker BP ikke vil få svekket omdømme som følge av oppkjøpet og den pågående Sudan-saken, da saken ikke dreier seg om Lund Energys virksomhet på norsk sokkel.

KLIKK for alle artikler i Konkurser nedbemanning permitteringer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.424