23948sdkhjf

Riggselskapet Transocean truer med å si opp uvaksinerte

Det mener Arbeidstilsynet er fullstendig uakseptabelt – og ulovlig.

Riggselskapet Transocean har hatt mye intern smitte den siste tiden. Derfor har ledelsen bedt alle ansatte om å vaksinere seg. De som ikke gjør det, må finne seg noe annet å gjøre.

Å true ansatte med oppsigelse dersom ansatte ikke vaksinerer seg, er imidlertid i strid med loven, mener Arbeidststilsynet.

«Finne seg annet arbeid»

I en e-post fra ledelsen til selskapets 1600 ansatte som NRK har fått tak i, står det blant annet: «Alle skal ha fått tilbud om å vaksinere seg. De som har valgt å ikke gjøre dette, vil nok måtte finne seg annet arbeid».

E-posten skal ha gått ut tirsdag denne uka, og i tillegg til å true med oppsigelse, skriver ledelsen at de uvaksinerte som eventuelt blir smittet, må ta de økonomiske kostnadene selv.

En trussel

Tillitsvalgt Steinar Nesse hos Transocean sier til NRK at han oppfatter e-posten som en trussel. Mange av de ansatte har reagert kraftig på e-posten, og det uavhenging om de er vaksinerte eller ikke.

Direktør i Transocean Norge, Rune Kvål, har ifølge NRK ingen kommentar til saken.

Ifølge avdelingsdirektør Monica Seem i Arbeidstilsynet kan ingen arbeidsgivere i Norge tvinge sine ansatte til å ta koronavaksine da dette er frivilling her til lands. Arbeidsgiver kan heller ikke spørre arbeidstakere om vaksinestatus eller om ansatte har hatt korona eller ikke.

Straffbart

Seem sier til NRK at det faktisk er straffbart å kreve at arbeidstaker er vaksinert, og straffen er bøter og/eller fengsel inntil et år.

Fra utlandet er det dukket opp flere historier om selskaper som har innført vaksineplikt, men dette er altså ikke lov i Norge.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064