23948sdkhjf

Hydro investerer 750 millioner i Sunndal

Hydro har besluttet å investere 750 millioner kroner i Hydro Sunndal. Investeringen vil styrke fabrikkens posisjon som Europas største aluminiumsverk og leverandør av lavkarbonaluminium for de neste 10-årene.

Investeringen skal gå til ny infrastruktur som sørger for strømforsyning til aluminiumsverket, i tillegg til at deler av kjøretøyflåten skal elektrifiseres.

– Dette er en betydelig investering i norsk, landbasert industri, og den største Hydro har gjort i Norge de siste årene etter Karmøy Teknologipilot og restart og oppgradering av Hydro Husnes, sier leder for Hydro Aluminium Metal, Eivind Kallevik. 

Produksjonen av primæraluminium ved Hydro Sunndal er fordelt på elektrolysehallene SU3 og SU4 med en totalkapasitet på nær 450,000 tonn i året. Deler av infrastrukturen, likeretterne som sikrer strømforsyning til SU3 skal fornyes og forlenger levetiden på disse til etter 2040.

– Hydro Sunndal skal fortsette å levere vannkraftbasert lavkarbonaluminium i mange tiår fremover. Etterspørselen etter metaller og materialer produsert med fornybar energi er økende, og Hydro Sunndal blir nå enda bedre posisjonert til å møte denne, sier Kallevik.

Langsiktige rammevilkår som tilgang til fornybar kraft og CO2-kompensasjonsordningen er viktige forutsetninger for investeringer og utvikling i norsk industri.

En moderne hjørnesteinsbedrift

I tillegg skal syv diesel-drevne spesialkjøretøy som brukes i aluminiumproduksjon oppgraderes til elektriske varianter. Det vil gi positivt utslag på fabrikkens fotavtrykk da hvert spesialkjøretøy forbrenner rundt 35.000 liter diesel i året. Elektrifisering av flåten vil også forbedre innendørs luftkvalitet for de om lag 700 medarbeiderne på Hydro Sunndal. Som en del av prosjektet skal også fire kraner skiftes ut.

– Vi er svært glade for investeringen. Den er et viktig bidrag til vår ambisjon om lønnsomhet og bærekraft. Den bidrar også til at Hydro Sunndal fortsetter å være en solid og moderne hjørnesteinsbedrift i regionen i mange år fremover, sier fabrikksjef Roar Ørsund ved Hydro Sunndal.

Både interne Hydro-ressurser og eksterne leverandører vil bidra til å levere prosjektet som har planlagt oppstart i juni 2022 og forventes ferdigstilt delvis våren 2024 og sommeren 2025. Investeringen er betinget av en endelig byggebeslutning som er forventet i første halvår 2022.

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.157