23948sdkhjf

Aluminiums- og fredsbenken «The Best Weapon» avduket på Rådhusplassen i Oslo

Benken står utenfor Nobels Fredssenter og er designet som et symbol på dialog og fred. Den seks meter lange benken i aluminium er formet for å bringe folk tettere sammen og inspirere til gode samtaler.

Med en oppgave om å lage et «verktøy for dialog» har Hydro gått sammen med designer Snøhetta og møbelprodusent Vestre for å lage en installasjon i aluminium for Nobels Fredssenter i Oslo. Fredsbenken heter «The Best Weapon» etter tidligere fredsprisvinner Nelson Mandelas berømte sitat: «The best weapon is to sit down and talk». Navnet er gravert inn i aluminiumsoverflaten på benken.

Journalistene Maria Ressa and Dmitry Muratov mottar årets fredspris under en seremoni Oslo rådhus 10. desember 2021.

UTENFOR FREDSSENTERET: Fredsbenken står nå plassert utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. FOTO: BJØRNAR ØVREBØ

– Som et globalt selskap til stede verden over er tett dialog avgjørende, både for velfungerende og bærekraftig drift og for våre lokalsamfunn. Som mangeårig partner av Nobels Fredssenter er jeg stolt over at Hydro og vår aluminium kan spille en viktig rolle i Oslos nye landemerke for fred, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Fra New York til Oslo

Fredsbenken ble opprinnelig plassert og avduket utenfor FNs hovedkvarter i New York på Nelson Mandela-dagen, 18. juli 2019. Nå får benken permanent plass på Rådhusplassen i Oslo, ved Nobels Fredssenter, og skal minne oss på hvor viktig det er å sette seg ned og snakke sammen.

Benken «The Best Weapon» utenfor Nobels Fredssenter i Oslo (Foto: Bjørnar Øvrebø)

Benken er designet som en halvsirkel som møter bakken på det laveste punktet. Benkens buede form gjør at tyngdekraften trekker de som sitter på den nærmere hverandre og inviterer dermed brukerne til dialog. Installasjonen er laget av aluminium fra Hydro – et robust og slitesterkt materiale som vil sikre at fredsbenken kan være et sted for samtale og dialog i generasjoner fremover.

– Mange av Nobels fredsprisvinnere har oppnådd det nesten umulige – ofte gjennom dialog. Vi tror alle kan lære noe av fredsprisvinnernes metoder, sier direktør for Nobels Fredssenter Kjersti Fløgstad.

Symbol på dialog

Benken er et symbol på diplomati og dialog og er en håndgripelig hyllest til arven etter Nelson Mandela, Nobels fredspris og innsats for å finne gode og effektive løsninger for fred.

Om fredsbenken «The Best Weapon»:

  • Benken er bestilt av Nobels Fredssenter, designet av Snøhetta og laget av Vestre med aluminium fra Hydro. Prosjektet er støttet av norske myndigheter og offisielt avduket av kulturminister Anette Trettebergstuen under en seremoni i desember 2021 på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.
  • Snøhetta, Vestre og Hydro har fra tidligere samarbeidet om sosial design i offentlige rom, inkludert Snøhetta og Vestres samarbeid om å designe møblene til Snøhettas redesign av Times Square i New York.
  • Hydro har vært stolt sponsor av Nobel Fredssenter siden 2005.

 

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14