23948sdkhjf

Gruve 7 på Svalbard leverer kull til metallindustrien

Svalbard-bedriften Store Norskes største kunde, tyske Clariant, bruker kullet fra Svalbard til å lage støpeformer til metallindindustrien.

Et sted mellom 90.000 og 100.000 tonn kull vil neste år eksporteres fra Store Norske til sin største kunde de seneste 40 årene, tyske Clariant. Kullet kommer fra Gruve 7, som er den siste eksisterende kullgruva på Svalbard, og som er vedtatt lagt ned i 2023.

Det er fagforeningsbladet Arbeidsmanden som skriver dette. I en artikkel i magasinet går det fram at ved Clariants fabrikker i München-området og i spanske Bilbao finmales kullet til pulver og blandes med tørket bentonitt-leire fra Clariants egne dagbrudd. Til slutt ender dette sammen med flere andre komponenter opp som støpeformer til metallindustrien.

Kullet kommer fra Gruve 7 på Svalbard, som også sørger for å forsyne kraftverket i Longyearbyen med brennstoff, så byen får strøm og varme.

Lite miljøvennlig

Men kull er som kjent en lite miljøvennlig industri, og dette er en av årsakene til at gruven skal legges ned i 2023. Men få visste kanskje om kullets skjebne ved fabrikkene i Tyskland og Spania.

Når støpeformene fylles med glødende metall, forbrennes kullet i massen så det utvikles en gass. Gassen gjør overflaten til metallet som støpes jevn og fin, så metall- og ståldelene trenger lite bearbeiding i etterkant.

Ideelt for støping

Malte Jochmann er kullgeolog i Store Norske og doktorstipendiat ved Unis forteller at Gruve 7-kullet har også det som kalles høy reaktivitet. Varmes det opp uten oksygen, utvider kullet seg til en masse som reagerer sammen med metall det kommer i kontakt med. Det gjør kullet ideelt som komponent i støping av for eksempel aluminium og stål, som hos Clariant.

Nedleggelsen av gruve 7 på Svalbard i 2023 gjør at Clariant må se seg om etter andre løsninger.

 

Kilde: Arbeidsmanden

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.113