23948sdkhjf

Alcoa: Høye strømpriser bekymrer

De høye strømprisene rammer ikke bare privatpersoner. Flere store og toneangivende industrier melder om utfordringer knyttet til høye strømpriser. Aluminiumsverket Alcoa i Mosjøen er en av dem.

Ifølge Helgelendingen bruker Alcoa i Mosjøen 2,5 prosent av strømmen i Norge. Det er derfor ikke rart at bedriften merker de høye strømprisene særdeles godt, og at det kan være og ikke minst bli en stor utfordring for bedriften.

– Jeg er bekymret for de skyhøye strømprisene. Dette handler i bunn og grunn om arbeidsplasser, sier Stian Nordal Jensen, leder for Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening på Alcoa, til Helgelendingen.

Han sier at dersom prisen på strøm de bruker i løpet av ett år øker med 10 øre vil bedriften få 300 millioner i ekstrautgifter.

Spotris

Selv om Alcoa har forhandlet seg fram til strømleveranser på lange og forutsigbare kontrakter, er det likevel noe av strømmen som kjøpes til spotpris. Strøm er allerede en stor utgiftspost for aluminiumsverket, og nå merker de ekstra godt hvordan de blir rammet av de høye strømprisene.

– I ytterste konsekvens kan det bli slik at det kommer til et punkt hvor det blir tøft å skulle tjene penger. Da blir det et spørsmål om hvor lenge man er interessert i å tape penger, og om man er villig til å investere. Det er derfor dette handler om arbeidsplasser, sier Nordal Jensen, ifølge avisa. Han er tydelig bekymret for de høye strømprisene.

BEKYMRET: Fagforeningen ved Alcoa Mosjøen er bekymret for de høye strømprisene. FOTO: ALCOA

Energikommisjon

Den nye Ap- og SP-regjeringen har fått de høye strømprisene kastet rett i fanget, og den følger nøye med på utviklingen. Fri Fagbevegelse har spurt olje- og energiminister Marte Mjøs Persen om hvordan regjeringen vil sikre industrien nok kraft til en rimelig pris. Hun svarer følgende:

«Vi vil sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft. Vi vil også legge til rette for ny norsk vannkraftproduksjon og en storstilt satsing på havvind, samt tillate utbygging av vindkraft på steder med gode vindforhold og lokal aksept».

Kilde: Helgelendingen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094