23948sdkhjf

FlexiCore får støtte til å hente opp dypvannsmineraler

Tre selskaper har fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle en ny boremaskinsteknologi som skal sørge for å ta opp mineraler på svært dypt vann på en ny og mer effektiv måte.

De tre selskapene som har gått sammen om å utvikle FlexiCore-teknologien er Adepth Minerals, Seabed Solutions og DeepOcean. Støtten de har fått er på 11,7 millioner kroner.

Flexi Core-teknologien er basert på en ny type boremaskinsteknologi, som gjør det mulig å bytte drilling-bits på havbunnen, samtidig som man samler inn og tar vare på mineralene uten at man behøver å gå til overflaten. Maskinen skal også være mye mer tilpasset ulikt terreng.

Enklere å ta opp mineraler

- Vår FlexiCore-teknologi vil gjøre det enklere å ta opp mineraler på havbunnen på kortere tid enn tidligere. Den vil være et viktig element for å realisere bedre kompetansebygging med en større innsamling av data, sier Anette Broch Mathisen Tvedt. Hun er adm. Dir. i Adepth Minerals.  

Teknologien det er snakk om vil bli installert i et allerede oppfunnet elektrisk fleksibel og sterkt undervannsfartøy som er spesialdesignet for operasjoner helt ned på 4000 meters dyp. Utstyret er allerede blitt testet på 3200 meters dyp. Fartøyet og den nye teknologien fjernstyres fra et offshore-skip.

PÅ HAVBUNNEN: Slik ser man for seg at FlexiCore kan bli. ILLUSTRASJON: ADEPTH MINERALS

 Stor interesse

Brock Mathisen Tvedt kan opplyse at det allerede vises stor interesse for nyvinningen, spesielt fra forskningsinstitusjoner og kommersielle aktører som ser på FlexiCore som et tilskudd til deres egne undervannsteknologier.

Hun mener at teknologien også kan være svært aktuell for undersøkelser for havvind- og infrastrukturprosjekter på land.

- I tillegg bidrar teknologien til å minske det miljømessige fotavtrykket fordi operasjonene vil bli mer effektive, samtidig som utstyret og fartøyene vil være mindre, noe som gir mindre utslipp, sier Anette Broch Mathisen Tvedt avslutningsvis

 

Kilde: Adepth Minerals

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094