23948sdkhjf

Metallgjenvinning etter kremasjoner: Den enes død, den andres metall

Gjenvinning av metall er i vinden for tiden. Men ved Møllendal krematorium i Bergen gjenvinner man metall etter kremasjoner.

Gjenvinning av metaller er ikke noe nytt, og stadig flere aktører i metall- og gjenvinningsbransjen gjør dette av hensyn til klimaet. Å gjenvinne metall er bærekraftig.

Men å tjene penger på å gjenvinne metall etter kremasjoner, det visste du kanskje ikke var mulig. Bergensavisen (BA) skriver om Møllendal krematorium som nettopp driver med dette. Og ikke nok med det: Under pandemien har gravplassmyndigheten tjent mer enn to millioner kroner på metallrester fra Møllendal krematorium. Inntektene er blitt doblet i løpet av pandemien.

 Reservedel-mennesker

Gravplassmyndigheten tjente i fjor over to millioner kroner på metallrester fra krematoriet i Møllendal.

– Vi blir stadig mer reservedel-mennesker, sier Anne Bjordal Jønsson, leder for Gravplassmyndigheten i Bergen, til BA.

METALL-RESTER: Metall-rester etter kremasjon. 

I en boks på krematoriumet finner man metallrester, og dette er metallrester fra de som er blitt krematert. Det er nemlig få hva som vet hva som skjer med proteser, gulltenner, klokker og liknende i etterkant av prosessen, skriver BA.

Bakgrunnen for at man nå kan gjenvinne metaller etter kremasjon, var en lovendring i 2012. Tidligere ble metallrester begravet sammen med urnen, men etter 2012 ble det nemlig lov til å gjenvinne metall fra kremasjon.

Det som skjer etter kremasjonsprosessen er at beinrester males opp og legges i ei urne sammen med asken. Men metallet skilles ut, og samles i bokser. Disse blir så hentet av et firma et par ganger i året.

FLERE KREMASJONER: Ved Møllendal Krematorium i Bergen har man merket økt etterspørsel etter kremasjon under pandemien. FOTO: NORSK GRAVPLASSFORENING

Høyere råvarepriser

Sammen med en økning i antall kremasjoner, bidro høyere råvarepriser til at gravplassmyndigthetene i Bergen økte inntektene. Pengene avsettes til å minske kostnadene ved kremasjon og til vedlikehold av krematoriet.

Metallet fra kremasjonene havner til slutt hos Fønix Miljø i Vestfold. Dette er et selskap som ifølge avisa har spesialisert på resirkulering av metall fra krematorier i Norden.Den daglige lederen i selskapet, Åge Matre, kan fortelle at det er knapphet på metaller i verden.

-I tillegg blir metaller gjenvunnet under svært dårlige forhold rundt omkring i verden. Vi bidrar derfor på en positiv måte til denne typen gjenbruk, sier Matre til BA.

Kilde: Bergensavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079