23948sdkhjf

Argeo valgte «slange» fra Kongsberg Maritime

Argeo har valgt Kongsberg-eide Eelumes slange-robot til å foreta undervannsundersøkelser.

Argeo er et selskap som har spesialisert seg på å drive med undersøkelser og inspeksjoner under vann. Nå ha selskapet valgt Eelume som samarbeidspartner. Argeo har nemlig gått inn for Eelumes autonome slange-robot som skal bistå Argeos undervannsundersøkelser. Eelumes avanserte undervannsroboter er utviklet med støtte fra Kongserg Maritime, som fortsatt er majoritetseier i selskapet.

Mindre CO2-utslipp

I en pressemelding skriver Argeo at deres mål er å forvandle undervannsindustriens inspeksjoner gjennom roboter, sensorer og avansert dataanalyse-teknologi. «Ved å få enda bedre og mer effektiv tilgang til data med større nøyaktighet ved å bruke teknologier som Eelume leverer, kan selskapet konstruere avanserte og svært nøyaktige datamodeller basert på geofysisk, hydrografisk  og geologiske data. Dette vil bidra til at organisasjoner i segmentene infrastruktur, offshore vind, olje og gass og marine mineraler kan redusere sitt CO2-avtrykk markant. Dette kan skje fordi store overflate-fartøy ikke lenger trenger å bli brukt», heter det i pressemeldingen.

- Vi tror at dette kun er en begynnelse på et større skifte i hvordan industrien gjennomfører undervannsoperasjoner på. Det er en tid for markedet for denne typen løsninger, og vi forventer en stadig større etterspørsel etter denne typen robotoer på lengre sikt, sier adm. dir. Trond Crantz i Argeo.

Han legger til at denne løsningen også vil gi lavere CO2-utslipp og øke effektiviteten.

- Eelumes teknologi vil gjøre det mulig for Argeo å redusere inspeksjonskostnadene for undervannsundersøkelser. For tiden er 90 prosent av disse kostnadene fartøy-relaterte. Ved å bruke Eelumes teknologi innen offshore vind og olje og gass, kan 70 prosent av fartøy-aktivitetene bli erstattet, sier Crantz videre.

Første kommersielle kontrakt

Kongsberg Maritime har vært svært involvert i Eelume siden selskapet ble etablert i 2015. Kongsberg-selskapet bidro med nærmere 30 års erfaring fra HUGIN-prosjektet inn i Eelumes slange-robot.

- Etter flere år med forskning og utvikling er nå tiden kommet for å inngå en kommersiell kontrakt for selvgående Eelume-fartøy. Kontrakten med Argeo er den første kommersielle kontrakten som er inngått for slange-roboten, sier Thomas Nygaard i Kongsberg Maritimes avdeling Marine Robotics.

Kilde: Kongsberg Gruppen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078