23948sdkhjf

Eelume AS med store aktører på eiersiden

Eelume AS i Trondheim har gjennomført en emisjon mot eksisterende og nye investorer. Kongsberg Maritime får med seg Equinor Ventures som ny eier sammen med gründerne.

Eelume er et oppstartsselskap med utspring i NTNU-miljøet i Trondheim, stiftet i 2015. Selskapet utvikler og produserer avansert undervannsrobotikk. Kongsberg Maritime AS har vært inne på eiersiden siden 2016, og fortsetter som majoritetseier. Equinor Ventures AS er ny medeier.

Går inn i en ny fase

Emisjonen gjør Eelume i stand til å satse videre innenfor offshore olje og gass, samt utvikle sin autonome løsning for bærekraftig forvaltning av havrommet til nye markeder, som for eksempel offshore vind og aquakultur.

– Med så kompetente og verdensledende miljøer som Kongsberg Maritime og Equinor på eiersiden, blir tiden fremover både krevende, spennende og lærerik for oss, sier daglig leder Morten Bjerkholt i Eelume AS.

Havromsteknologi

Den patenterte teknologien som utvikles av Eelume har mange bruksområder. Navnet Eelume er satt sammen av det engelske ordet ‘eel’ for ål og ‘lume’ for lys. Robotene kan minne om en slange som kan bevege seg under vann over lange avstander, på store dybder og komme inn i trange installasjoner for å utføre inspeksjonsoppdrag.

– Bærekraftig utvikling av havrommet trenger nettopp smart teknologi som dette. Maritime operasjoner under vann krever ofte store overflatefartøy, men ved hjelp av Eelume kan behovet for slik støtte reduseres. Vi er stolte av det de syv ansatte i Eelume har fått til så langt og gleder oss til fortsettelsen, sier Eelumes styreleder Arne Rinnan fra Kongsberg Maritime.

- Equinor Ventures investerer i teknologier som kan forbedre driften og bli gjennomført i Equinors virksomhet. Oppstartselskaper får teste ut sin teknologi med en krevende kunde, noe som vil fremskynde teknologiutviklingen. Jeg ser fram til testen av Eelume på Åsgard-feltet og tilrettelegging for ytterligere implementering andre steder i Equinors virkso het, sider lederen av EV, Gareth Burns.

Eelume også på kino

Denne høsten er en farkost fra Eelume blant skuespillerne i den nye, norske storfilmen Nordsjøen som hadde premiere 29. oktober. Det betyr at mange flere enn havromsingeniører vil få se noen av egenskapene ilagt noen kunstneriske friheter til denne nyskapende undervannsroboten.

Kilde: Eelume

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094