23948sdkhjf

Skal kutte 3 prosent av CO2-utslippene i Norge

Et norsk samarbeidsprosjekt skal få samlet 1,5 milloner tonn CO2 gjennom karbonfangst.

Prosjektet er et samarbeid mellom Mo Industripark, Sintef, Elkem, Alcoa, Celsa, Ferroglobe, SMA Mineral, Norcem, Norfrafalk, Arctic Cluster Team og Aker Carbon Capture. Med andre ord flere toneangivende innen norsk prosessindustri.

Samarbeidspartnerne anslår ifølge NRK at de potensielt kan samle 1,5 millioner tonn CO2, og dette vil i så fall utgjøre 3 prosent av Norges totale utslipp. Og ikke bare vil utslippene gå ned, de vil også beholde og styrke konkurransefortrinnet.

Dette skal de gjøre blant annet ved å teste verdens første karbonfangstalegg på ferrrosilisium smelteovner.

– Dette betyr at vi opprettholder et sterkt konkurransefortrinn og produktene blir grønnere. I tillegg får vi kompetanse – og vil være konkurransedyktige mot det internasjonale markedet, sier Jan Gabor, direktør for eiendomsutvikling i Mo Industripark, til NRK.

De første som skal teste denne type karbonfangstanlegg er Elkem Rana og SMA Mineral i nettopp Mo Industripark.Man har jobbet med dette prosjektet siden 2017, og i oktober kom meldingen om at støtten til prosjektet var et faktum.

 

ER MED: Celsa er en av bedriftene som er med i det nye prosjektet, som skal redusere CO2-utslippene. FOTO: MORTEN DAHL

Produksjon av metaller og sement gir store utslipp av CO. Det er disse avgassene som skal fanges og renses.

I en pressemelding sier klimadirektør i Elkem, Trond Sæterstad, følgende:

– Elkem lanserte nylig et globalt klimaveikart for å redusere utslipp mot netto null og øke leveransene av avanserte materialer til det grønne skiftet. Veikartet fokuserer blant annet på å redusere fossile CO-utslipp og karbonfangstanlegg vil være en viktig del av dette arbeidet.

Sintef opplyser at utslippsreduksjonen vil tilsvare 3 prosent av Norges totale utslipp, og det representerer en tredel av alle utslipp fra metallindustrien.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.375