23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Brist på magnesium og energitillegg på stål

Energikrisen i Kina, samt økt søkelys på miljø, satte en periode full stopp hos mange produsenter av magnesium. Ryktene sier at produksjonen nå går på 50 prosent, og flere aluminium valseverk har varslet leveringsproblemer i mangel av råvaren.

Det skriver Astrup AS i sin månedsrapport for oktober.

«Magnesium er et viktig legeringselement som i all hovedsak utvinnes i Kina, og det brukes i en rekke alminnelige aluminiumkvaliteter. Energikrisen i Kina, samt økt søkelys på miljø, satte en periode full stopp hos mange produsenter av magnesium. Ryktene sier at produksjonen nå går på 50 prosent, og flere aluminium valseverk har varslet leveringsproblemer i mangel av råvaren. Magnesium brukes i mange av kvalitetene som anvendes i Norge, størst andel er det i legeringene 5052/5754 og 5083 (4,5 prosent Mg, mye brukt i skipsindustrien).

Da Hydro Aluminium presenterte sine sterke kvartalstall sist uke var mangelen på magnesium et sentralt tema, men det kom frem at den norske aluminiumsgiganten var dekket ut første kvartal», heter i markedsrapporten fra Astrup.

OL i Beijing

Videre skrives det at bransjen er redd produksjonen i Kina vil være begrenset til olympiske leker er over i februar. «De høye energi-prisene skaper hodebry for mye industri, ikke minst stålprodusentene. Flere verk i Europa innfører nå energitillegg på 180 euro per tonn. Stangstålverkene er de første til å innføre dette, men valseverkene vil trolig følge etter. Prisen på industrimetallene på LME har alle steget i oktober, aluminium nådde ny «all time high» før korrigerte ned på slutten. Finansanalytikerne synes nokså enig om at den norske kronen vil svekke seg. Danske Bank hadde i sin prognose et mål på 10,40 Nok for en euro 21. oktober. Norsk PMI gikk ned til 58,5 for oktober, men det betyr at innkjøpssjefene i industrien fremdeles har tro på betydelig vekst».

Knapphet på plater og coil i aluminium

Knappheten på plater og coil i aluminium øker og vil vare langt til ut i neste år. Særlig kritisk er det for de kvalitetene med høyt innhold av magnesium (Mg). Flere europeiske valseverk har stoppet å tilby legeringer med høy andel Mg. Også en del tykkere plater, stor bolt og store rør er det mangel på.

På ekstruderte produkter er etterspørselen fortsatt brukbar, Hydro Aluminium Profiler åpner opp igjen en presse i Sverige neste år. Outokumpu har fremdeles voldsom pågang på rustbestandige materialer fra Europa og booker nå for mars og april.

«Skrotprisen på spesialstål gikk marginalt ned til 4251 kr/tonn for 520M i november. Legeringstillegget på rustbestandige materialer ble noe lavere for plater i november, men energitillegget nevnt over kan muligens komme inn å øke dette betydelig i desember. Det er fortsatt bevegelser i prisene på plast råvarer. POM er det materialet som øker mest, prisene går opp med 20 prosent fra 1. november og kan øke ytterligere i nær fremtid», heter det avslutningsvis i markedsrapporten fra Astrup.

Kilde: Astrup AS

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078