23948sdkhjf

Stjeler dyre metaller fra bilen din

Etter at Norge har åpnet etter pandemien har det vært en økning i rapporterte tyverier av katalysatorer fra biler. Tyvene er på jakt etter dyre metaller.

Forsikringsselskapene melder om at tyveriene har tatt seg opp igjen etter at Norge åpnet opp igjen etter pandemien. Tyvene er på jakt etter flere ulike ting, men en ting de er spesielt interessert i å stjele er katalysatorer på biler. Flere forsikringsselskap har fått tilbakemelding om slike tyverier, skriver NRK. Det er ikke selve katalysatoren tyvene er interessert i, men metallene som finnes i dem.

– Katalysatorer stjeles ikke fordi tyvene er miljøvennlige, sier kommunikasjonssjef hos If Forsikring, Sigmund Clementz, lett ironisk, til NRK.

Nei, tyvene er ute etter de tre verdifulle og edle metallene platina, palladium og rhodium. Disse finnes i katalysatorene for å rense avgassene fra forbrenningsmotorene.

Prisen på disse metallene har skutt i været den siste tiden, og prisen for ett gram platina er nå ca 300 kroner. Tilsvarende priser for palladium og rhodium er på henholdsvis 800 og 8000 kroner grammet.

NRK skriver at tyvene smeltes og kvernes før de verdifulle stoffene skilles ut og kan dermed brukes som nytt råstoff. Så kan man selge dette på svartebørsmarkedet med svært gode priser.

Også traktorer er et yndet mål for tyver akkurat nå. Her kan tyvene stjele i mer ro og mak og uforstyrret. Særlig er PPS-utstyr utsatt for tyverier fra traktorene.

 

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.14