23948sdkhjf

SE VIDEO AV DESTRUERING: KNM «Helge Ingstad»s lugarer kan bli museum

Opphoggingen av fregatten KNM ”Helge Ingstad» er i full gang, og skal etter planen være ferdig i februar neste år.

Det meste av det som nå er i ferd med å bli fjernet fra KNM «Helge Ingstad» blir destruert. Men noe skal tas vare på i en eller annen form. Forsvarsmuseet opplyser til flere medier at de kan tenke seg å stille ut deler av fregatten i sitt museum, og det gjelder for eksempel lugarene på krigsskipet.

Timelaps-video av hvordan demontering av KNM "Helge Ingstad" foregår:

VIDEO: NORSCRAP WEST

KNM «Helge Ingstad» sank etter å ha kollidert med TS «Sola» i Hjeltefjorden i november i 2019.

Det er Norskrap West Scrap som står for selve demonteringen og opphoggingen av krigsfartøyet, og denne jobben skal etter planen være ferdig i februar 2022. Det er mye hemmelighold i forbindelse med denne jobben, da det finnes flere forsvarshemmeligheter om bord. Kun nordmenn har fått lov til å jobbe på skipet, og de jobber under streng overvåkning. Dette til tross for at flere mengder med våpen- og kampsystemer og sensorer ble fjernet før skipet ble slept til Hanøytangen..

 Helge Ingstad

INNI KRIGSSKIPET: Slik ser det ut inni KNM "Helge Ingstad" nå. FOTO: ALEXANDER UNDRUM FATHI/SJØFORSVARET

– Men det er også områder i skipet med sensitivt materiell, som man ønsker kontroll på hvem som ser, sier avdelingssjef Magnus Hansvold i Forsvarsmateriell, til NRK.

18 rom om bord på skipet skal være hemmelige, og her var det kun norske som fikk lov til å jobbe. Da destrueringen av disse rommene, kunne arbeidere fra andre NATO-land få tilgang til skipet.

KNM «Helge Ingstad» skal om kort tid inn i en dokk for siste fase av opphoggingen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125