23948sdkhjf

Norsk Industri: Flere sliter med lange leveringstider og høye råvarepriser

Selv om det går bra for store deler av norsk industri, er mange plaget av mangel på komponenter og innsatsvarer på verdensbasis. I tillegg er prisene på disse svært høye.

– Dette gnager på lønnsomheten i industrien for tiden. For eksempel rammer mangelen på kretskort særlig bilindustrien, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han viser blant annet til Benteler Automotive på Raufoss som, på tross av rekordstor ordreinngang, må permittere 15 ansatte fordi det produseres færre biler og dermed færre bildeler.

Jotun er også blant bedriftene som opplever dårligere resultat som en følge av høye råvarepriser. Selskapet opplyser at grunnen er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

Høye råvarepriser, med trege leveringer og dels mangel på verdensbasis er mye et resultat av pandemien, som fortsatt begrenser aktiviteten i flere asiatiske land der vaksinering har kommet kort. Dessuten har flere konkurser oppstått siste året og deretter en kraftig etterspørsel på vei ut av pandemien som verden ikke fullt ut klarer å matche på tilbudssiden.

Rekordlange leveringstider

DNB PMI* som ble lagt frem 1. oktober viser at indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 3,5 poeng i september til ny rekord på 86,5. En høyere indeks betyr lengre leveringstid. Det er normalt assosiert med høyere aktivitet, men kan også for eksempel skyldes økte leveringsproblemer.

Kilde: Norsk Industri

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.407