23948sdkhjf

Skal redusere CO2-kostnadene med 70 prosent

Aker Solutions og partnere har etablert et utviklingsprosjekt med sikte på å kutte kostnadene med 70 prosent for nye karbonlagringsmuligheter. Hvordan er det mulig? Jo, ved å optimalisere CO2-verdikjeden, med fokus på transport og storstilt permanent lagring av karbon etter at den er fanget.

Norges forskningsråd har bevilget rundt 100 millioner kroner i tre år og konsortiumpartnerne skal finansiere et tilsvarende beløp.

- Det er virkelig oppmuntrende at Aker Solutions og partnere har blitt tildelt dette forskningsprogrammet. Vi skal utvikle kostnadseffektive løsninger for karbonetransport og lagring for å bidra til å kutte utslippene i Norge og utover. Vi tar allerede imot telefoner fra nye kunder som virkelig er imponert over subsea-systemene for CO2-innsprøytning og løsninger fra Northern Light-prosjektet. Dette kan bli en game-changer!, sier Kjetel Digre, Aker Solutions’ administrerende direktør.

Lagre 1000 millioner tonn CO2

Ambisjonen er å lagre omtrent 100 millioner tonn CO2-utslipp. Denne aktiviteten kan skape muligheter for rundt 1 000 industriarbeidsplasser for de deltakende bedriftene innen ingeniørfag, bygg, vedlikehold osv.

Det nye konsortiumet som skal jobber med løsning for CO2-transport og -lagring, består foruten Aker Solutions av Cognie, Aize, AGR, Wärtsila, OpenGoSim, The Sustainable Energy Catapult Centre, SINTEF, Wintershall Dea, Vår Energi, Lunding og Equinor og TotalEnergies. De to sistnevnte er sentrale eiere i det pågående Northern Light-prosjektet i Norge.

Det nye konsortiumet går under navnet LINCCS (linking carbon capture and storage).

Aker Solutions er hovedentreprenør for Northern Light-prosjektet, og selskapets målsetning er å sørge for at landbasert anlegg hvor CO2 blir fanget og midlertidig lagret. Selskapet skal også levere subsea-utstyr som skal sprøyte CO2 langt ned I havbunnen hvor CO2 skal lagres på permanent basis.

Kommersielt i 2027

LINCCS-prosjektet skal gå gjennom alle ulike komponenter og teknologier i hele verdikjeden, som til slutt skal bidra til å redusere framtidige kostnader for transport og lagring av CO2 med 70 prosent. Målet er å ha en løsning for dette klart for demonstrasjon innen utgangen av 2024, og at løsningen skal være klar for kommersiell bruk i 2027.

- Aker Solutions er en ledende aktør innen dette feltet, og vi vil bidra med vår læring fra Northern Lights-prosjektet inn i dette nye prosjektet. Vi har allerede fått forespørsler fra kunder som er interessert i våre verdensledende løsninger for subsea-systemer som bidrar til å lagre CO2 under havbunnen, sier Digre videre.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109