23948sdkhjf

Tre kjemper om stålkonstruksjonsprisen 2021

Juryen er fornøyd med å kunne presentere tre prosjekter som alle er av svært høy kvalitet der stålkonstruksjonene spiller en vesentlig rolle i både design og funksjon. Alle de utvalgte prosjektene er allment tilgjengelige og kan dermed beskues nærmere av reiseglade stålentusiaster.

 Vinneren vil kåres i juryens neste møte, før utgangen av september. Prisen vil bli overrakt på Norsk Ståldag 11. november på Grand Hotel, Oslo.

Finalist 1: Vernebygg for MS Finnmarken

FOTO: HURTIGRUTEMUSEET

Som en viktig del av det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes er det bygd et vernebygg rundt det ærverdige skipet MS Finnmarken fra 1956. Den arkitektoniske formen er inspirert av åpningene i skutesidene der både bakre og frem del luter fremover. Detter motivet er gjentatt både vertikalt og horisontalt der hovedbæring går skrått i forhold til lengderetning, som igjen har gitt svært krevende tilslutninger når de ulike retninger og buer møtes. Oppgaven var å bygge en stålkonstruksjon rundt båten uten forstyrrende elementer som søyler, støtter og dragere midt i rommet. Man ønsket derfor en stålkonstruksjon som dannet skallet rundt.

Finalist 2: Kistefos museum – The Twist

FINALIST 2: The Twist på Kistefoss.

The Twist vil fungere som en utvidelse av skulpturparken til Kistefos Museum i Jevnaker. Museet vil huse skiftende utstillinger med moderne kunst av internasjonalt kaliber. Den 1000 kvm store og 80 meter lange bygningen spenner 60 meter over Randselva og skrur seg 90 grader nær midten i en skulpturell form. The Twist består av et teknisk krevende bæresystem i stål. Bygget er både et museum, en skulptur og en bro i seg selv og fungerer også som infrastruktur for å forbinde nord- og sørsiden av skulpturparken, og fullføre den kulturelle ruten gjennom Nord-Europas største skulpturpark, i et område med rik historie og vakker natur.

Finalist 3: Østre Porsgrunn Kirke

Østre Porsgrunn kirke

FINALIST 3: Østre Porsgrunn kirke. FOTO: VISIT TELEMARK

Østre Porsgrunn kirke erstatter den gamle kirken, fra 1760, som brant ned i 2011. Kirken, som har et bruksareal på ca 900 kvm, er konstruert med en homogen bærende stålkonstruksjon. Bygget består av en rekke mindre volumer som er sammenstilt til et større bygningskompleks. Hver av volumene har innbyrdes korte spenn og bærer moderate laster i forhold til kirkens totale størrelse. Dette gjør at alle stålprofiler er små og lette, noe som har resultert i relativt lite materialforbruk og et ganske lite miljøavtrykk. Utvendig og innvendig er alle overflater kledd med hvite porselensfliser med henblikk til Porsgrunns industrihistorie.

 

Kilde: Pressemelding fra Norsk Stålforbund

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125