23948sdkhjf

Vaksine-klinsj mellom verft og Arbeidstilsynet

Grovfjord Mekaniske verksted vil at alle som kommer på jobb skal være fullvaksinerte, men det er ikke lov å kreve dette ifølge Arbeidstilsynet.

Det er nå til sammen 17 ansatte som har fått påvist koronasmitte ved Grovfjord Mekaniske verksted. Nå vil eier og daglig leder ved verftet i Tjeldsund, Bård Meek-Hansen, at de som kommer på jobb skal være fullvaksinerte.

-Vi vil stille krav om dette, sier Meek-Hansen til NRK.

Dette reagerer Arbeidstilsynet på, fordi det ikke er lov til å kreve at arbeidstakere må vaksinere seg. Det er 130 ansatte ved verftet, og de smittede er utenlandske arbeidere. Smitteveien er fortsatt ikke avklart. De fleste som er smittet ved bedriften, er uvaksinerte, men det finnes også vaksinerte blant de smittede. For å hindre nye smitteutbrudd vil Meek-Hansen at alle ansatte skal vaksineres før de kommer på jobb.

Det er ifølge den daglige lederen de som jobber for utenlandske underleverandører som Meek-Hansen vil kreve vaskinasjon av, siden de fleste egne ansatte er vaksinerte.

– Svaret er at det ikke er lov å kreve at arbeidstakere blir vaksinert og at det ikke finnes noen reelle unntak, sier overlege Tone Eriksen i Arbeidstilsynet til NRK.

Også NHO uttaler at det ikke er lov til å pålegge arbeidstakere til å ta vaksine, så bedrifter må ta i bruk andre virkemidler for å hindre smitteutbrudd og -spredning.

Bård Meek-Hansen opplyser til statskanalen at de som er smittet bor på eget karantested ved verftet, i tillegg til at noen av de smittede flyttes til et karantenehotell. Han opplyser at produksjonen er delvis kommet i gang igjen etter at det ble foretatt desinfisering av arbeidsstedet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094