23948sdkhjf

Metallprisene økte med 5,8 prosent i juli

Prisene på raffinerte oljeprodukter og metaller økte med henholdsvis 9,5 og 5,8 prosent fra juni til juli. Industrinæringene næringsmidler og kjemiske råvarer hadde også prisstigning siste måned.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene for industrien samlet steg med 2,9 prosent i juli. Det største bidraget kom fra prisøkning på raffinerte oljeprodukter. Metallprisene steg 5,8 prosent og ga også et betydelig bidrag til økningen for industrinæringen samlet sett.

Økning i spotprisene

Tall fra LME viser at spotprisen på legert aluminium («Aluminium Alloy») økte 10 prosent i juli, mens spotprisen på nikkel hadde en oppgang på 9 prosent. Også stålprisene hadde en betydelig vekst siste måned. Delindeksen for metaller i PPI har steget sammenhengende siste tolv måneder og har økt med hele 31,9 prosent siden juli 2020. Metallindeksen var i juli langt over forrige toppnivå i oktober 2019.

Råoljeprisen steg

Energivarene samlet steg med 7,9 prosent i juli. Det største bidraget kom fra prisøkning på naturgass. Prisene steg også på råolje og elektrisk kraft. Spotprisen på strøm økte med nesten 27 prosent siste måned, ifølge tall fra Nordpool. Prisøkningen var størst i Sør-Norge. Den kraftige økningen i spotprisen på strøm har blant annet sammenheng med økte priser på CO2-kvoter i Europa.

Kilde: Statistisk sentralyrå

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11