23948sdkhjf

Vindturbinuenighet: - Vi durer ikke bare i vei

Solvind, som tidligere denne uka ble utsatt for en aksjon fra Tysvær Motvind, sier at de ikke har fått byggestans, men at de heller ikke «bare durer i vei».

Onsdag hindret en båt og demonstranter fra Tysvær Motvind et skip lastet med vindturbin-deler å legge til kai Gismarvik. Da politiet kom til åstedet forlot demonstrantene lasteskipet, som da kunne legge til kai med delene.

Disse skal brukes i en større vindutbygging i området. Tysvær Motvind hevder på sin side at NVE har satt en stopper for Solvind, fordi Solvinds prosjekt ikke har et system for høyintensitetslys som går av og på, melder Haugesunds Avis (HA).

Dette avviser gründer og daglig leder i Solvind, Bjørn Hjeltenes.

– Det kan se ut som vi går imot det som er fattet av vedtak her. Tilfellet er at NVE varslet at de vurderer å pålegge anleggsstans. Det er viktig for oss å få fram at vi ikke bare durer i vei hvis vi faktisk har blitt pålagt å stanse arbeidet. Det er feil at vi har fått stopp, sier Hjertenes til HA.

Reglene fra NVE tilsier at vindturbiner over 150 meter skal ha blinkende høyintensitetslys av hensyn til luftfarten. Vindturbinene i Gismarvik vil være 200 meter høye.

Hjeltenes sier til avisa at de ble bedt om å komme med en uttalelse innen 15.juni, og det har selskapet gjort. Nå avventer de en tilbakemelding fra NVE i saken.

Utfordringen for Solvind er at luftfartstilsynet er ferd med nye krav til denne typen lys, og dermed får man ikke behandlet søknaden nå.

– Selskapet blir satt i en urimelig posisjon i og med at fagmyndighetene for tiden ikke behandler søknader. Jeg tror ikke det vil ta lang tid. Det som er vesentlig her, er at det i utgangspunktet er åpnet i konsesjonsvilkårene å drifte med lys uten et slikt system inntil vi får det på plass, sier Hjertenes til HA, og legger til at de derfor fortsetter utbyggingen av vindturbinparken.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11