23948sdkhjf

Kraftig kritikk mot regjeringen i Bergen Engines-saken

– Bergen Engines-saken har avdekket alvorlige mangler i regjeringens trygghetsrutiner. Regjeringen har ikke hatt nødvendig kontroll, særlig knyttet til utenlandske oppkjøp som kan true landets sikkerhet.

Det sa saksordfører Emilie Enger Mehl fra SP da hun sammen med politikere fra Ap, SV og FrP la fram Stortingets syn på hvordan regjeringen har håndtert salget av Bergen Engines. Salget av motorprodusenten til russiske TMH Group ble stoppet i siste liten av Justisdepartementet av fare for sikkerhetsopplysninger kunne komme på avveie. Bergen Engines produserer og leverer motorer blant annet til det norske og amerikanske forsvaret.

De fire partiene er enige om et såkalt daddelvedtak, som er den sterkeste formen for kritikk som Stortinget kan rette mot statsråder uten å erklære mistillit.

Under høringen tidligere i vår skal det ha kommet fram helt ny informasjon til komiteen.

FrPs Christian Tybring-Gjedde synes å være den som kanskje er mest sjokkert over regjeringens håndtering av saken, og synes det er sjokkerende at varsellampene ikke lyste tidligere. Han tror også at russerne allerede har fått tilgang til noe informasjon før kjøpet ble stanset.

- Denne kritikken er et uhyre sjeldent vedtak fra Stortinget, sa SVs leder Audun Lysbakken etter at kritikken ble lagt fram på en pressekonferanse onsdag.

Aps Jette Christensen mener at det er statsministeren som har det øverste ansvaret i denne saken.

Også Rødt stiller seg bak den kraftige kritikken mot regjeringen, og leder Bjørnar Moxnes er særlig kritisk til forsvarsminister Frank Bakke-Jensens (H) håndtering av saken.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094