23948sdkhjf

Tunge løft - gjør kraftverket mer digitalt

Inne i kraftverket i Svelgen er for tiden hektisk aktivitet med løfte ut tonnevis med tunge maskiner. Kraftverket skal nemlig over i den digitale tidsalderen.

Den nye digitale løsningen vil ifølge Sogn og Fjordane Energi (SFE) gi to til tre prosent mer kraft ut av anlegget, skriver Firdaposten.

Det er for tiden hektisk aktivitet inni kraftanlegget i Svelgen. Ansatte fra ulike leverandører er i ferd med å demontere og sette opp nytt anlegg, noe som innebærer at tunge løft er en del av arbeidsdagen – med god hjelp av riktige maskiner. Det er flere tonn med eldre maskiner som skal byttes ut med mer moderne utstyr og maskiner.

Arbeidet med å gjøre kraftstasjonen mer digital startet allerede i 2019, og målet er ifølge byggeleder hos SFE, Asbjørn Svarstad, at man skal være ferdig i juni i år, og dermed vil kraftstasjonen være tilbake i normal drift.

Det er ifølge Firdaposten investert 75 millioner kroner i digitaliseringsprosjektet. Det er Svelgen Kraft som eier kraftanlegget sammen med Tafjord Kraft, Sognekraft og SFE.

Svelgen kraftverk

SKAL DIGITALISERES: Svelgen 3 kraftstasjon skal digitaliseres og gi mer strøm. FOTO: SFE

– Vi har dratt ut et par mil med elektriske kabler, store mengder med elektriske skap og om lag 80 tonn med deler av stål og metall. Alt dette er kjeldesortert og levert til gjenvinning, sier Svarstad til lokalavisa.

Prosjektet har gitt arbeid til om lag 50 ulike lokale leverandører, og digitaliseringen fører til at SFE nå har tatt kostnadene med å få inn et fiberbredbånd til anlegget. Tidligere måtte man nemlig overføre data fra kraftverket via en høyspentlinje. Fiberbredbåndet byr på helt andre muligheter for å kunne installere flere sensorer og kamera – både i anlegget og oppe på demningsanleggene i fjellet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079