23948sdkhjf

Multi-aktøren ØPD i Bamble: Pengene rant ut før konkursen

Fredag ble det holdt skiftesamling i ØPD. Der kom det fram selskapet ikke gjorde nok for å redusere kostnadene som førte til konkursen.

ØPD i Bamble ble slått konkurs tidligere i vinter, og om lag 100 ansatte mistet jobbene sine. Men under skiftesamlingen i selskapet sist fredag kom det fram at pengene «rant ut av selskapet», samtidig som det fra ledelsens side ble hevdet at mange nye store kontrakter var i kjømda.

Det er Telemarksavisa (TA) som skriver dette. ØPD er et datterselskap i Endur-systemet, og morselskapet spyttet inn 50 millioner kroner så sent som i juli i fjor for å sørge for at Bamble-selskapet kunne drive videre.

Det man da ikke visste var at pengene rant ut av selskapet, og under skiftesamlingen fredag kom det altså fram at ledelsen ikke hadde gjort nok for å redusere kostnadene med enten permitteringer eller oppsigelser. Ledelsen hevdet også at mange større kontrakter «var på vei», men at disse ble forsinket blant annet på grunn av koronapandemien.

Styreleder i ØPD, Øivind Horpestad, fortalte at styret etter hvert ikke fikk riktig informasjon om tingenes tilstand, og at styret ble «tatt litt på senga». For det viste seg nemlig at tingenes tilstand ikke var så rosenrødt som ledelsen hevdet i sine rapporter. Ifølge TA viste det seg nemlig at markedet var svakere enn antatt og at inntjeningen ikke var så god som ledelsen hadde gitt uttrykk for.

Dette førte til at ledelsen ble byttet ut. Ved inngangen til det nye året var det et negativt driftsresultat på 60 millioner kroner. Og da konkursen var et faktum, hadde selskapet bare ordrer for 50 millioner kroner.

Styret ba Endur ASA om midlertidig til ny kapital, noe ØPD ikke fikk, og da var eneste utvei å gå til Tingretten og begjære oppbud.

Bobestyreren opplyser til TA at det var 105 ansatte da selskapet gikk konkurs. Han uttaler til avisa at han har ferdigbehandlet 113 lønnsgarantisøknader, men at han også har mottatt 72 andre lønnsgarantikrav som knytter seg til lønn og feriepenger under oppsigelsestiden. Dette skal i utgangspunktet dekke av NAV Lønnsgaranti. Her er det for tiden lang saksbehandlingstid, og retten mente det ville ta lang tid før ØPD-oppgjøret dermed vil være avsluttet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094