23948sdkhjf

Økt eksport av olje og gass

Norges overskudd i utenrikshandelen var 25 milliarder kroner i februar, som er 11 prosent høyere enn i januar. Av samlet eksport på 83 milliarder kroner, utgjorde eksporten av olje og gass 44 milliarder kroner.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nye tall for utenrikshandel med varer for februar viser at fastlandseksporten endte på 38,1 milliarder kroner. Det er en økning på kun 1,1 prosent fra samme måned i fjor, men en oppgang på 7,3 prosent fra foregående måned. Utførselen av råolje var, med 23,1 milliarder kroner, 6,6 prosent lavere enn i fjor.

Importen minsket med 0,8 prosent i fjor og endte på 57,9 milliarder kroner. Med en samlet vareeksport på 83 milliarder kroner resulterte dette i et handelsoverskudd på i overkant av 25 milliarder kroner, det høyeste siden januar 2019.

Naturgasseksporten nær doblet

Verdien av naturgasseksporten endte på nesten 21 milliarder kroner i årets andre måned. Dette er nesten en dobling fra samme måned i fjor. Økningen skyldes høyere gasspriser, blant annet som en følge av det kalde været på nyåret. Det ble utført 8,9 milliarder standard kubikkmeter med naturgass i gassform, 3,7 prosent mindre enn i fjor.

Økt råoljepris

Råolje til en verdi av 23,1 milliarder kroner ble eksportert i februar, en nedgang på 6,6 prosent sammenlignet med fjoråret. Årsaken til fallet er lavere volum. Det ble ført ut 42,6 millioner fat råolje, 11,3 prosent mindre enn i fjor. Prisen per fat råolje er foreløpig anslått til 543 kroner fatet, en oppgang på 28 kroner fra tilsvarende måned i fjor.

Stabil fastlandseksport

Fastlandseksporten endte på 38,1 milliarder kroner i februar, en økning på 1,1 prosent fra samme måned i fjor.

Utførselen av maskiner og transportmidler økte med 24,0 prosent sammenlignet med i fjor og beløp seg til 7,3 milliarder kroner. Spesielt eksporten av skip, fly og jernbanevogner økte, og var 788 millioner kroner høyere enn for ett år siden.

Det ble utført sjømat til en verdi av 8,4 milliarder kroner i februar, en nedgang på 5,9 prosent fra i fjor. Av dette utgjorde fersk hel laks og fileter mer enn 60 prosent, eller 5,1 milliarder kroner i februar. Lav pris på laks har dratt ned verdien av lakseeksporten, og med det også verdien på sjømaten. Skreifisket hadde en treig start i januar, men har nå kommet bedre i gang, selv om eksporten i februar fortsatt var lavere enn i fjor. Det ble utført skrei for 74 millioner kroner i februar, en nedgang på over 14 prosent sammenlignet med fjoråret.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078