23948sdkhjf

Scandia Maskin: Full million-krangel like før konkurs

Nå vurderer sønnen til grunnleggeren søksmål som følge av krangelen. Og den fortsetter etter konkursen.

Det var i januar at Scandia Maskin i Asker kommune gikk konkurs. Det var eierne som måtte gå til det skrittet. Ifølge Drammens Tidende (DT) var det en krangel mellom eierne forut for konkursen, og den ser ut til å fortsette nå i ettertid. Sønnen til grunnleggeren sier til avisa at han vil vurdere søksmål.

Til avisa forteller Andreas Arnesen at det var faren som etablerte Scandia Maskin i sin tid, men at han etter hvert tok over.  Og fram til 2019 var han både styreleder, daglig leder og eide 85 prosent av aksjene i selskapet. Resten av aksjene var det faren Per Ståhl Andersen som eide.

En alvorlig sykdom hindret Arnesen junior å drive selskapet slik han kunne, og fikk nye eiere på banen, slik at bedriften kunne drives videre.

Til avisa forteller han at han tok kontakt med Bedriftsbørsen, som i stedet for å hjelpe til med å skaffe nye eiere, selv gikk på eiersiden. Det er disse nye eierne han nå vurderer søksmål mot, primært for det som skjedde etter aksjekjøpet og før konkursen.

- Jeg endte opp med mer gjeld som følge av oppkjøpet og konkursen. Etter min mening var selskapet full drivverdig, sier Arnesen til DT.

Stridens kjerne står nå om når driften av Scandia Maskin begynte å gå galt. Var det før 2019 da Andreas Arnesen drev selskapet, eller etter dette da de nye eierne var på plass.

Ifølge bobestyrer Johan Mølbach-Thellefsen er det kommet fram at de grunnleggende problemene ved bedriften også var gjeldende til og med 2019 da Arnesen var daglig leder. Bobestyreren skriver også at nye eiere «ikke klarte å rette opp med kapital og omsetning i 2020. Tvert imot, det nye eierne oppfattet som «lik i skapene» gjorde at skuta ikke ble snudd».

Møllbach-Tellefsen sier til DT at de nye eierne skjøt inn nye penger da de tok over, men klarte likevel ikke å fortsette driften.

En av de nye eierne i Scandia Maskin skriver i en e-post til lokalavisa at selskapet ble slått konkurs på grunn av hendelser som skjedde før de nye eierne kom inn i selskapet. Disse hendelsene ble de ikke informert under overtakelsesprosessen.

Det hører med til historien at Scandia Maskin, som drev med salg av maskiner og deler til knuse- og sikteindustrien, etter konkursen har fått nye eiere. Ved konkurstidspunktet var det 14 ansatte som mistet jobben, men noen av disse er blitt med over det nye selskapet som eies av Mineralteknikk AS i Gjesdal kommune. Bedriften er nå flyttet fra Asker til Drammen.

Det totale kravet som er kommet inn i boet er på mer enn 46 millioner kroner, skriver DT.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096