23948sdkhjf

Norske Skipsverft reagerer på at Havforskningsinstituttet velger utenlandsk verft

Havforskningsinstituttet har valg et nederlandsk verft til å bygge en ny båt. Det reagerer bransjeforeningen Norske Skipsverft på.

Foreninger skriver på sin hjemmeside at instituttet bruker bevilgningen som er gitt som motkonjunkturtiltak i en pandemi til å kontrahere en ny båt i utlandet.

– Havforskningsinstituttet er bundet til å følge lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Tilbyderne var ganske jevne på kvalitet, men når det kom til pris var det til dels stor forskjell i tilbudet Holland Shipyards leverte og det som kom fra de norske verftene, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne, som bedyrer at mye av utstyret til fartøyet vil komme fra norske leverandører.

Styret i bransjeforeningen Norske Skipsverft er tydelig på at Havforskningsinstituttet ikke leverer på bestillingen som ligger i regjeringens krisepakkebevilgning. I fjor sommer gjorde regjeringen en ekstraordinær bevilgning på 110 millioner kroner til et nytt forskningsfartøy, samt ytterligere 60 millioner kroner til vedlikehold av eksisterende flåte.

«Bakteppet for bevilgningen var åpenbar. HI fikk fremskyndet anskaffelse av et nytt kystnært forskningsfartøy med flere år, samtidig som staten med bevilgningen bidro aktivt til å opprettholde aktivitetsnivået i en pandemi-rammet norsk verftsindustri. – Dette er et viktig tiltak for å sikre arbeidsplasser i en kriseutsatt verftsindustri, sa stortingsrepresentant og næringspolitisk talsperson Margunn Ebbesen (H) på vegne av regjeringen», skriver Norske Skipsverft.

Norske Skipsverft er tydelig på at HI ikke oppfyller regjeringens hensikt med krisepakkebevilgningen. Havforskningsinstituttet begrunner sitt valg med at det nederlandske verftet hadde «det beste tilbudet mellom pris og kvalitet».

Pandemien har utløst en rekke nasjonale krisepakketiltak over hele verden. Felles for alle disse er at de som hovedregel er bevilget som nasjonale motkonjunkturtiltak.

«Det er all grunn til å stille spørsmål ved om det kun er Norge som plasserer sine egne korona-bevilgninger ved konkurrerende utenlandske virksomheter», heter det i uttalelsen fra bransjeforeningen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093