23948sdkhjf

Bergen Engines-salg blir storpolitikk

Et oppkjøp av Bergen Engines er blitt storpolitikk. Mange stiller nå spørsmålet om nye russiske eiere kan true norsk sikkerhet.

Bergen Engines – tidligere Rolls Royce Bergen - er nemlig solgt til et russisk selskap, som mange hevder å ha kontakter inn til president Vladimir Putin. Dermed kan Bergens-selskapets nye eiere være en trussel mot norsk sikkerhet. Bergen Engines var selskapet som leverte motorene til spionskipet «Marjata». Skipet brukes av norsk etterretning til å følge med på russisk aktivitet i Barentshavet, skriver NRK.

I tillegg har bedriften også levert motorene til flere av Kystvaktskipene. Flere stortingspolitikere er urolige over Norges sikkerhet, når russiske investorer tar over eierskapet i Bergen Engines.

Det nye eierskapet er så kontroversielt at det ble tema i Dagsnytt 18 nylig. Jette Christensen fra Ap uttrykte sterk bekymring for salget av bedriften til russiske investorer, mens Nærings- og fiskeridepartementet uttaler at det ser på salget av motorfabrikken som en handel mellom to kommersielle aktører.

Marjata Bergen Engines

SPIONSKIP: Bergen Engines leverte blant annet motorene til det norske spionskipet "Marjata". 

Statssekretær i departementet, Lars Andreas Lunde, skrev at handelen er «noe departementet ikke skal eller bør blande seg inn i» til BT da salget ble kjent. Det var BT som omtalte salget av Bergens Engines til russiske investorer først.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er koplet på saken, og sier de skal se på om selskapet er en hovedleverandør eller underleverandør. De skal også vurdere om selskapet har status som faller inn under sikkerhetsloven.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078