23948sdkhjf

Nexans tildelt sjøkabel-kontrakt

Sjøkabelen over Hadselfjord skal styrke forsyningssikkerheten i det norsk øyriket.

Prosjektet går ut på å legge en 170 kV strømkabel ned til 200 meters dybde nesten ni kilometer over en nordnorsk fjord, og kontraktsverdien overstiger 18 millioner Euro, skriver Nexans i en pressemelding.

 

Nexans skal levere en dedikert systemløsning som sikrer kontinuitet i strømforsyningen for befolkningen i Lofoten og Vesterålen.

Kontrakten går ut på å levere og installere en ny høyspent undersjøisk strømforbindelse som krysser Hadselfjorden i Nordland. Prosjektet er avgjørende for å styrke strømforsyningssikkerheten for en befolkning på rundt 50 000 mennesker i Lofoten og Vesterålen.

Hadselfjorden kabelanlegg er avgjørende for Statnett, ettersom den eksisterende kabelen ble lagt i 1977, og den dimensjonerte brukstiden dermed er utgått. Nexans vil oppgradere forbindelsen ved å installere to 170 kV undersjøiske kabelsystemer som dekker en rute på ca. 8,8 km med en maksimal vanndybde på 200 m.

-Det nye kabelanlegget over Hadselfjorden vil styrke forsyningssikkerheten både til Lofoten og Vesterålen og legge til rette for fremtidig næringsutvikling og elektrifisering i regionen. Kabelkontrakten er den viktigste delen av dette prosjektet, og vi ser frem til å samarbeide med Nexans om dette. Vi har i tidligere prosjekter opplevd Nexans som en god leverandør, sier Statnetts konserndirektør Elisabeth V.Vardheim i en kommentar.

Kabelruten strekker seg over Hadselfjorden mellom Fiskebøl og Melbu i Vesterålen. EPCI-kontrakten omfatter ingeniørarbeid, anskaffelser, bygging og installasjon av kabelsystemene basert på Nexans velprøvde kryssbundede polyetylenteknologi (XLPE) for undersjøiske kabler. 3-lederkablene vil ha et integrert fiberoptisk element for både kommunikasjon og distribuert temperaturmåling (DTS). Kontrakten inkluderer også underjordiske enlederkabler av XLPE til de landbaserte delene av forbindelsen, sammen med tilbehør for kabelterminering, kabelskjøter, jordingssystemer og antikorrosjonssystemer.

Hadselfjordkablene skal produseres ved Nexans spesialiserte sjøkabelfabrikk i Halden, mens de fiberoptiske elementene vil bli produsert ved Nexans anlegg i Rognan i Nordland. Kablene har en dimensjonert brukstid på 40 år, og installasjonen forventes å starte i 2022.

Ragnhild Katteland, Executive Vice President for Subsea & Land Systems Business Group i Nexans, sier at dette er helt i tråd med Nexans mål om å «elektrifisere fremtiden». Derfor er vi glade for at Statnett nok en gang har betrodd oss et større prosjekt, denne gangen i Hadselfjorden, sier hun.

 

Kilde: Pressemelding fra Nexans

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.098