23948sdkhjf

Betydelig økte leveringstider på plater

Årets første måned ble en meget sterk måned for alle produsenter av materialer generelt, valseverkene i Europa spesielt. Høyt privat konsum, galopperende fraktpriser på containergods fra Asia og økte råvarepriser har gitt en bestillingsboom det er mange år siden man har sett.

Det skriver Astrup i sin månedsrapport for januar.

«Det er særlig på plater og coil dette har tatt av i forhold til tilgjengelighet, men økte råvarepriser påvirker jo alle materialtyper. Etter den kraftige nedbremsingen i Automotive i andre kvartal i fjor, med kraftig rekyl på sommeren og historisk lavt lager av ferdigvarer, er dette trolig det største enkeltområdet som driver markedet på stål og metaller. Dette er også attraktive kontrakter med skreddersydde spesifikasjoner som ofte er brukbart priset, og dermed får førsteprioritet fra verkene. På LME er det ikke de store bevegelsene, men ytterligere litt økning på nikkel og kobber er et faktum. Uro i enkelte land som utvinner nikkel og økt etterspørsel etter elektronikk og batterier har økt noteringene jevnt og trutt helt siden rett etter pandemien slo ut for fullt i mars 2020. Også råvareprisene på plast øker betydelig. PMI for januar endte på 51,8 som er 0,2 lavere enn desember. DnBs prognose for norske kronen er styrking 3-4 prosent mot Euro og dollar kommende kvartal, for så at den svekker seg litt igjen», skriver Thomas Engen i sin månedsrapport.

Pågangen for valseverkene i Europa har gitt veldig lange leveringstider på plater og coil. Outokumpus verk i Finland som i hovedsak leverer standard materialer bekrefter nå juni levering, mens spesialitetene fra Sverige kan leveres i april. Økt etterspørsel på stangstål kommer gjerne 3-6 mnd. etter, så Valbruna venter økt ordreinngang fra april. Med høyere priser på nikkel ble det ny økning i legeringstillegg i februar og prognosen tilsier ny økning i mars på samme nivå. Skrotprisen på spesialstål øker med 840 kr til 3641 kr/tonn for 520M i februar. På aluminium opplever valseverkene voldsom booking, Hydros valseverk melder om 20 ukers leveringstid på det meste av ubehandlede plater og bånd, mens det er ti uker på lakkert. På ekstruderte produkter er det bedre kapasitet, 4-5 ukers ledetid. På LME holdt gjennomsnittsprisen seg på aluminium akkurat over den magiske 2000-dollar grensen i januar. Snittsprisen på kobber var tilnærmet uforandret på rekordnivået rett under 8000 dollar per tonn. Stigende priser på plast råmaterialer tvinger oss til å øke våre priser med 5 prosent. Noe av den reelle prisøkningen dempes av styrkingen av kronen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078