23948sdkhjf

Innreiseforbudet: - Vi kan klare oss på kort sikt

- Hvis dette varer mer enn de 14 dagene regjeringen har varslet, vil det få store konsekvenser for oss. Det uttaler flere ledere ved ulike verft etter at regjeringen stenger grensene natt til fredag.

Regjeringen la torsdag kveld fram nye strakstiltak for å begrense importsmitte og det nye muterte koronaviruset. I realiteten stengte statsminister Erna Solberg (H) grensene. Flere bransjer, særlig bygg og anlegg, verftene og fiskenæringen, blir rammet.

Verftene langs kysten er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft, og til E24 sier flere daglige ledere for verftene at det vil bli tøft framover – ikke minst dersom innreiserestriksjonene varer lenger enn de 14 dagene regjeringen har gått inn for i første omgang. For Solberg understreket på pressekonferansen torsdag at det kan godt være at innreiserestriksjonene vil vare lenger.

– Vi har folk som skal komme opp på førstkommende fredag, så dette vil få konsekvenser for fremdriften av prosjekter ganske umiddelbart, sier Frank-Levi Kvalsund, senior visepresident i Havyard, til E24. Han legger til at hvis «dette vedvarer kan bli det et kjempestort problem».

KONSEKVENSER: Hvis innreiserestriksjonene vedvarer kan det få store konsekvenser for Havyards "koronaverft" i Hyllestad kommune. FOTO: HAVYARD

Verftet i Leirvik i Hyllestad kommune ble kjent som «koronaverftet» sist høst da det måtte stenges to ganger på grunn av to store koronautbrudd.

Ved Kleven verft er 40 prosent av arbeiderne utenlandske gjestearbeidere. Også her er man frustrert over situasjonen. Verftet er helt avhengig av innleide arbeidstakere, og det kan bli utfordrende for verftet hvis innreiseforbudet varer lenge. Verftsdirektør Kjetil Bollestad sier til E24 at de vil klare seg på kort sikt, og at man håper at noen av arbeiderne som allerede er der, kan være litt lenger i Norge.

Ved Vard tror man at tiltakene med innreiserestriksjoner ikke vil påvirke dem, så sant de ikke varer for lenge, for også her er man avhengig av at de selv og underleverandører kan ta inn arbeidskraft fra utlandet.

Ved Aibel Haugesund er det til en hver tid ca 500 innleide arbeidere fra utlandet. Det betyr at de utgjør halvparten av arbeidsstokken ved verftet, og de jobber for tiden med to store prosjekt:  Den nye plattformen til Johan Sverdrup fase 2 og lagerskipet til Njård Bravo.

HALVPARTEN ER UTENLANDSKE: Ved Aibel Haugesund er halvparten av arbeidsstokken på om lag 1000 arbeidere innleide utlendnger. FOTO: AIBEL

Til NRK sier verftsdirektøren Ole Sandvik at innreiserestriksjonene ikke kom som noe sjokk på den, fordi Aibel stoler på at regjeringen det beste for landet.

-Men det var tøft for oss å høre om innreiseforbudet. Vi jobber nå med å få arbeiderne som er her til å fortsette å jobbe framfor å dra hjem, sier han.

Også i fiskeriindustrien nordpå er man bekymret for de nye stramme innreisetiltakene for å hindre det muterte viruset å spre seg. I denne næringen er man helt avhengig av gjestearbeidere.

AVHENGIG: Lofoten Viking og annen fiskeriindustri er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. FOTO: VÆRØY

Lofoten Viking er en av bedriftene som blir rammet av innreiseforbudet, og ifølge daglig leder Arne Mathisen kan forbudet få dramatiske konsekvenser for bedriften.

- Den verste konsekvensen er at vi må stenge ned og få en kraftig reduksjon i vintersesongen, sier han til NRK.

VIL KLARE SEG: Hvis ikke tiltakene varer mer enn de 14 dagene regjeringen har varslet at de vil vare i første omgang, tror NHO-sjef Ole Erik Almlid at næringene skal klare seg gjennom dette. FOTO: NHO

NHO-sjefen Ole-Erik Almlid sa på Dagsrevyen i går at innstrammingene oppfattes som «svært inngripende», men at man skal klare seg på kort sikt hvis ikke restriksjonene varer for lenge.

Næringsminister Iselin Nhybø (V) har innkalt ulike bransjer til et møte om innreiserestriksjonene torsdag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095