23948sdkhjf

Rystad: Oljebransje-leverandørene vil slite

Oljebransjen vil gå en tøff tid i møte og vil slite med å få den storheten den har hatt de seneste årene.

Det er analyse-selskapet Rystad Energy som har vurdert oljenæringen og hva den kan forvente av framtiden. Konklusjonen er klar: Det er lite trolig at næringen vil nå de samme høydene som den hadde før koronapandemien, og ikke minst før oljeprisfallet i 2014.

Kontraktene i oljebransjen 2020 var de laveste på 16 år. Kontraktene i fjor hadde en verdi på 446 milliarder kroner, ifølge Rystad.

Det er offshore-enerby.biz som skriver dette, som også skriver at overgangen til renere teknologier skyter fart, og at mange leverandører må foreta eksistensielle forandrer for i det hele tatt å overleve.

2020-tallene forklarer noe av situasjonen. Kontraktene som ble inngått i fjor var verd 30 prosent mindre enn kontraktene som ble inngått i 2019. Da hadde de totale kontraktsverdiene innen oljebransjen en verdi på 641 milliarder dollar – mot 446 milliarder dollar i 2020. I 2004 hadde kontraktene i næringen en verdi 317 milliarder dollar.

Rystad skriver videre at de segmentene som hadde størst tilbakegang i fjor var konstruksjon og installasjon med 59 prosent nedgang, fulgt av utstyrsleveranser (minus 46 prosent) og engineering med 41 prosent nedgang. I tillegg hadde boreutstyr og service, seismikk og undervannsutstyr en nedgang på mellom 30 og 40 prosent i fjor.

Det eneste leverandørsegmentet som hadde en økning i 2020 sammenliknet med 2019, var vedlikehold. Det økte med 2,1 prosent til 72 milliarder dollar, ifølge Rystad Energy.

- Året vi har lagt bak oss har vært stormfullt for oljeleverandørene. Norge og Brasil sto for brorparten av kontraktene som ble inngått i fjor, samtidig som mange tildelte kontrakter måtte under lupen med mange entreprenører for å justere prisene, sier Chinmayi Teggi, som er forsker ved energiavdelingen til Rystad Energy.

Selv om 2021 skulle vise seg å bli et bedre år, vil leverandørindustrien kjempe for å komme opp gamle nivåer, spesielt siden hele energiindustrien nå blir presset til å omfavne overgangen til en grønnere energiproduksjon og tilby løsninger som medfører lavere CO2-utslipp.

Kan leverandørindustrien bygge levedyktige og langvarige strategier med sine nåværende markedsmodeller? Dette vil være et helt essensielt spørsmål for leverandørindustrien.

Rystad Energy har utviklet en analyse for hvilke segment som kan gjøre det godt i framtiden, og hvilke oppgaver som kan være mer utfordrende for oljeutstyrsleverandørene. Vedlikehold er det segmented peker seg mest positivt ut, men også transport og logistikk, brønnutstyr, topside og prosessutstyr vil det være behov for i årene som kommer.

Segmentene som vil være utfordrende for leverandørene er seismikk, brønnservice, rigger, borekontraktører og subsea-utstyr og -innstalleringer.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.065