23948sdkhjf

Vellykket verifisering av Hydros teknologipilot på Karmøy

Et toårig internt testprogram har verifisert Hydros nye teknologi, HAL4e, for produksjon av primæraluminium. Pilotanlegget i industriell skala opererer med om lag 15 prosent lavere energiforbruk enn verdensgjennomsnittet.

I januar 2018 startet aluminiumproduksjonen ved Hydros teknologipilot på Karmøy. Ambisjonen var en industriell fullskalaverifisering av Hydros nyeste aluminiumsproduksjonsteknologi som har om lag 15 prosent lavere energiforbruk per produsert kilo aluminium, enn verdensgjennomsnittet. Den endelige ytelsestesten har gitt positive resultater.

Målet har vært å produsere aluminium med et energiforbruk på 12,3 kWh/kg - om lag 15 prosent under verdensgjennomsnittet. I tillegg bringe de direkte CO2-utslippene fra elektrolyseprosessen til godt under Hydros gjennomsnitt for lavkarbon-aluminium på 1,67 kg CO2/kg Al.

Pilotanlegget i full skala til NOK 4,6 milliarder, består av 60 elektrolyseceller som bruker Hydro-utviklet HAL4e-teknologi. 12 av cellene i pilotanlegget er HAL4e Ultra-celler – disse har vist potensiale for energiforbruk ned til 11,8 kWh/kg.

Den endelige testen

20 av de 60 HAL4e-cellene ble valgt ut til den endelige ytelsestesten som pågikk i 75 dager mellom oktober og desember. I løpet av testperioden ble det utført en rekke tilleggsmålinger på en mange parametere, og nøyaktige produksjonstall ble registrert. Energiforbruket endte på 12,27 kWh/kg Al - under målet på 12,3 kWh/kg Al.

Ytelsestesten demonstrerte også et rekordlavt nivå av direkte CO2-utslipp fra elektrolysen på under 1,45 kg CO2/kg Al.

STARTET I 2018: Produksjonen ved pilotanlegget på Karmøy startet i januar 2018 og det produseres om lag 75 000 tonn primæraluminium i året. FOTO: HYDRO/MARIUS MOTRØEN

– Vi visste at målene var ambisiøse. Dette er upløyd mark og unik teknologi. Den vellykkede ytelsestesten er et resultat av godt og målrettet samarbeid mellom mange deler av Hydro. Jeg vil gratulere alle involverte med milepælen og ikke minst våre eksterne partnere som har bidratt til å få dette til, sier konserndirektør for Hydro Aluminium Metal, Eivind Kallevik.

Hva nå?

Nå fortsetter arbeidet med å optimalisere drift og støttesystemer samt forberedelser til andre generasjons-celler. Disse er under utvikling ved Hydros referansesenter Årdal. Dette inkluderer prototyper av et cellekonsept som vil være viktig for potensiell karbonfangstteknologi.

Teknologielementer fra piloten på Karmøy fortsetter også å implementeres i Hydros øvrige produksjonslinjer for kontinuerlig forbedring av drift og miljøfotavtrykk. Teknologielementer er implementert i B-hallen på Hydro Husnes, som ble restartet i november.

Se video fra produksjonsstart i 2018:

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109