23948sdkhjf

Metallindustrien trekker industriomsetningen opp

Industriomsetningen økte med 1,7 prosent i perioden august – oktober 2020 sammenlignet med forrige tremånedersperiode, Metallindustrien trekker omsetningen opp.

Det viser de ferske sesongjusterte tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Indeksnivået for industriomsetningen var 152,9 (2005=100) i perioden august-oktober 2020 mot 150,3 i tremånedersperioden før, viser sesongjusterte tall. Dermed fortsetter innhentingen av industriomsetningen etter det kraftige fallet knyttet til koronapandemien i første halvår 2020, men nivået er fortsatt langt under toppunktet i slutten av 2019.

Tremånedersendring: metallindustrien trekker omsetningen opp

Sesongjusterte tall viser at total industriomsetning gikk opp med 1,7 prosent i perioden august – oktober 2020 sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Det var eksportmarkedet som bidro mest til denne økningen. Innenfor hjemmemarkedet var det en marginal økning i omsetningen.

Det var metallindustrien som trakk omsetningen mest opp, med en oppgang på 8,4 prosent. Det ble også meldt om økt omsetning innenfor følgende næringer:

  • Oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri
  • Trelast og trevareindustri

Metallvareindustrien bidro mest til å dempe oppgangen i industriomsetningen, med en nedgang på 4,0 prosent i perioden. Redusert omsetning for maskinreparasjon og -installasjon bidro også til å dempe veksten i omsetningen.

Økt omsetning i industrien i oktober

Industriomsetningen hadde en oppgang på 1,8 prosent fra september til oktober 2020, viser sesongjusterte tall. Det var økt eksportomsetning som stod for den samlede veksten, mens hjemmemarkedet viste en liten nedgang.

Dataindustri og elektrisk utstyrsindustri bidro mest til oppgangen fra september til oktober med en oppgang i omsetningen på 9,4 prosent. Maskinindustrien og metallindustrien bidro også til å øke omsetningen i industrien i samme tidsrom.

Den største bidragsyteren til å dempe veksten i industriomsetningen var næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri med en nedgang på 5,5 prosent. Reduserte priser på raffinerte petroleumsprodukter var en medvirkende årsak til denne nedgangen i omsetningen.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141