23948sdkhjf

Endelig klart for Metallco-rettssaken

Tre år etter dødsbrannen ved Metallco Aluminium på Eina kommer nå saken opp for Gjøvik tingrett. Det er avsatt 13 dager til saken.

17.november brøt det ut en kraftig eksplosjonsaktig brann ved Metallco Aluminium på Eina. To ansatte mistet livet, og nå – tre år etter dødshendelsen – skal enkene etter de to møte i retten. Den ene enken møter ikke fysisk, men er med på videolink fra Australia der hun nå bor.

Det er Oppland Arbeiderblad (OA) som skriver at saken nå endelig kommer opp for Gjøvik tingrett. Den tar til 30. november og det er avsatt 13 dager til saken. Sluttprosedyren er satt opp i slutten av januar.

Saken skulle egentlig gått for retten i august, men ble utsatt av ulike grunner.

Bistandsadvokaten til de to enkene sier at tiden etter dødsbrannen og utsettelsen i august har vært en stor belastning for dem. Det er også belastende at saken nå kommer opp – tre år etter. Men de håper at det nå skal bli satt en endelig strek for saken.

De to forventer ikke noe erkjennelse av skyld fra ledelsen i Metallco Aluminium, men enkene skal være spente om det kan komme fram ny informasjon om hvordan eksplosjonen og brannen kunne skje.

-Disse svarene vil definere om ulykken hadde bakgrunn i straffbare forhold eller ikke, sier bistandsadvokat André Lillehovde van der Eynden til OA.

Tiltalen og foreleggene fra Økokrim:

Det er tatt ut tiltale mot daglig leder Terje Lofthus og styreleder Tord Linnerud fra Økokrim. Førstnevnte skal etter tiltalen ha overtrådt bestemmelsen om å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt. Styrelederen er tiltalt for ikke å ha fulgt opp styrets tilsyn- og kontrollansvar for hele- og sikkerhetsaspekter, og da særlig knyttet til risiko for eksplosjoner.

I tillegg ble Metallco Aluminium AS ilagt et forelegg på 4,4 millioner kroner for brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 19 som omhandler HMS og internkontroll. Siden forelegget ikke ble vedtatt og ble oversendt domstolen, er det lagt ned påstand om bot på 5,3 millioner kroner på grunn av frafall av strafferabatt.

Dette forelegget erstatter det opprinnelige forelegget på tre millioner kroner fra 11. februar 2020.

Metallco Aluminium AS pålegges å betale de to enkene etter de to som døde ulykken 175.000 kroner hver i oppreisning. I tillegg til erstatningen kommer forsinkelsesrenter. Bedriften pålegges også å betale erstatning til to arbeidstakere som ble skadet. Beløpene er på 153.750 kroner og 150.000 kroner.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093