23948sdkhjf

Går sammen om batterisatsing

Det ledende teknologiselskapet Panasonic, energiselskapet Equinor og industrikonsernet Hydro har inngått en intensjonsavtale om å danne et strategisk partnersamarbeid for å undersøke mulighetene for å etablere en bærekraftig og kostnadseffektiv europeisk batterivirksomhet.

Fram til sommeren 2021 skal selskapene samarbeide om å vurdere markedet for litium-ion-batterier i Europa, og modne prosjektbegrunnelsen for en grønn batterivirksomhet som skal ligge i Norge. Selskapene akter å basere dette initiativet på Panasonics ledende teknologi, og satser på det europeiske markedet for elektriske kjøretøy og andre bruksområder.

Selskapene skal også undersøke muligheten for en integrert verdikjede for batterier og for samlokalisering av partnere i forsyningskjeden. Funnene fra denne første undersøkelsesfasen skal legge grunnlag for videre beslutninger.

Panasonics plan for å utvide sitt fotavtrykk i det europeiske markedet for litium-ion-batterier

Mototsugu Sato, konserndirektør i Panasonic, sier at selskapet ser på det strategiske samarbeidet med Equinor og Hydro som et mulig grunnlag for framtidig utvikling og vekst i energi-/batterisektoren i den europeiske regionen.

– Dette samarbeidet kombinerer Panasonics posisjon som et nyskapende teknologiselskap og en leder innen litium-ion-batterier, med den store industrielle erfaringen til Equinor og Hydro, som begge er sterke globale aktører, for eventuelt å bane vei for en robust og bærekraftig batterivirksomhet i Norge. Panasonic har forsynt de to siste revolusjonene i bilindustrien med drivkraft – først hybrider og nå flere generasjoner med alle elektriske kjøretøy. Vi er glade for å delta i dette initiativet for å undersøke muligheten for en innføring av bærekraftige og svært avanserte teknologier og forsyningskjeder, for å tilfredsstille de krevende behovene til kunder av litium-ion-batterier og støtte den fornybare energisektoren i den europeiske regionen, sier han.

Ambisjon om å skape en lønnsom, bærekraftig virksomhet

– Våre selskaper har som mål å være ledende i energiomleggingen. Dannelsen av dette batterisamarbeidet i verdensklasse viser Equinors ambisjon om å bli et bredt energiselskap. Vi mener at batterilagring vil spille en stadig viktigere rolle i arbeidet med å føre energisystemer mot netto nullutslipp. Ved å samle våre fagkunnskaper på ulike energiområder, har våre selskaper som mål å etablere en batterivirksomhet som er lønnsom, bærekraftig og kan utvides, sier Al Cook, konserndirektør for Global strategi og forretningsutvikling i Equinor.

Elektrifisering er et grunnleggende element i den europeiske omleggingen til å nå netto nullutslipp i 2050. Det ventes at batterier vil spille en viktig rolle i denne omleggingen, spesielt i transportsektoren, der etterspørselen vokser raskt.

– Vi forventer at batteriproduksjonen vil vokse raskt som en løsning på verdens største utfordring, klimaendringen. Vi har allerede sett de siste årene at Hydros unike kombinasjon av kompetanse fra fornybar energi og prosessindustrien danner et sterkt grunnlag for partnersamarbeid for å utforske vekstmuligheter i batteriindustrien, sier Arvid Moss, konserndirektør for Energi og bedriftsutvikling i Hydro.

– Vi mener at ved å kombinere styrkene til Panasonic, Equinor og Hydro danner vi et attraktivt utgangspunkt for å undersøke mulighetene for en lønnsom og bærekraftig batterivirksomhet i Norge, der vi har et solid fotfeste, en base for fornybar kraftproduksjon og nærhet til det europeiske markedet, sier han.

Foreløpige funn ventes rundt midten av 2021

Som en del av denne første fasen vil selskapene gå i direkte dialog med mulige kunder i og utenfor bilindustrien i Europa samt med relevante myndigheter i Norge og Europa med sikte på å få konkurransedyktige rammevilkår for dette felles batteriinitiativet. Det ventes at foreløpige funn blir klare i midten av 2021.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109