23948sdkhjf

Forsvarsoppgradering sikrer arbeidsplasser

Kongsberg Gruppens ledelse smiler bredt etter at Forsvaret har bestemt seg for å oppgradere NASAMS-produksjonen.

Oppgraderingen av NASAMS-produksjonen går fram av Forsvarets langtidsplan. Oppgraderingen vil ifølge Laagendalsposten sikre arbeidsplasser, gi mer jobb og penger i kassa hos Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

NASAMS-systemet, er et mobilt, modulbasert mellomdistanse luftvern, og er utviklet i samarbeid med det amerikanske selskapet Raytheon. Systemet ble utviklet på 1990-tallet, og har vært gjenstand for flere oppgraderinger etter dette.

USA, Finland og Australia er land som har kjøpt systemet. I tillegg er det åtte andre land som har gjort det samme. Det betyr at NASAMS er blant de mest solgte systemene og eksportvarene hos KOG, og har gitt 20 milliarder kroner i kassa så langt. Lokalavisa i Sølvbyen skriver at avtalen med Quatar i fjor er den største enkeltkontrakten så langt med en verdi på 5,6 milliarder kroner. Man antar at flere enn de 11 landene som har kjøpt systemet, vil melde sin interesse.

Oppgraderingen av NASAMS skal gjøres for å beskytte F-35-flyene som nå etter hvert vil innta norske flyplasser. Forsvaret ønsker med dette å oppgradere forsvarsevnen, og en oppgradering vil medføre å produsere flere eksemplarer pluss å utvikle nye oppdaterte versjoner av NASAMS.

– Det er vanskelig å si med eksakte tall hva dette vil bety for antall arbeidsplasser og omsetning, men vi snakker om tre til fem milliarder kroner de neste årene for den norske oppgraderingen av NASAMS, sier Eirik Lie, konserndirektør i KDA til Laagendalsposten. Utviklingen skal foregå ved Kongsberg Teknologipark.

Han kan legge til at den spente verdenssituasjonen mellom betydningsfulle land gjør at mange land ønsker å oppgradere forsvarsevnen, og at dette er god butikk for KDA.

Kongsberg Gruppens forsvarsenhet omsetter om lag åtte milliarder kroner hvert år. Kongsberg Gruppen skal legge fram sine tall for tredje kvartal 2020 førstkommende fredag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094