23948sdkhjf

Polsk importsmitte i 100 kommuner

Smitte blant gjestearbeidere utgjør nå en stor andel av den totale smitten her i landet. Polske er arbeidere er mest utsatt for å føre smitte inn i landet.

Det viser ny oversikt fra Folkehelseinstituttet (FHI). Forrige uke ble det oppdaget importsmitte på 64 fly, der de aller fleste kom fra Polen. Dette medfører et stort smittesporingsarbeid. De to siste månedene er det påvist smitte på 344 fly i Norge, og mange av dem har kommet fra Polen. Ifølge FHIs oversikt har 100 kommuner fått importsmitte fra Polen.

Det er i all hovedsak gjestearbeidere som kommer fra Polen, og mange av dem arbeider ved norske verft og annen industri i norske kommuner. Og det er kommunene og arbeidsgiverne som må ta støyten. Det blir meldt om svært få smittede på flyene de ankommer med.

Den økende andelen importsmitte var årsaken til at regjeringen mandag lanserte strengere tiltak for gjestearbeidere her i landet.

Flere verft og andre industribedrifter sliter med smitte blant nyankommende gjestearbeidere. Nå blir testregimet strengere for disse.

Testing hver tredje dag og enerom på brakkerigg skal stanse den økende smitten man har hatt ved flere verft og andre industribedrifter som tar inn gjestearbeidere.

Det erfarer NRK etter at helseminister Bent Høie (H) møtte LO og NHO mandag formiddag til møte om utfordringene knyttet til økende smitte blant gjestearbeiderne.

Importsmitten har vært til dels stor. Nå tar regjeringen grep for å hindre slik smitte ved norske bedrifter og i lokalsamfunn. Det ble klart etter et møte mellom Høie og partene i arbeidslivet mandag. NRK erfarer blant annet at det skal foretas testing hver tredje dag og at det skal enerom på brakkerigger for de som tester positivt og de som er nærkontakter. Det skal også strammes inn på unntakene som utenlandske arbeidere har hatt, i tillegg til at den såkalte fritidskaranten skal bort.

NHO har varslet at ytterligere strenge regler for gjestearbeidere kan få alvorlige konsekvenser for mange bedrifter. De er nemlig avhengig av den utenlandske arbeidskraften, og at unntaket fra 10 dagers karantene har vært og er avgjørende for å holde julene i gang. NHO mener at det kan føre nedstenging dersom smittereglene for gjestearbeidere strammet ytterligere inn.

Aker Solutions, Kværner Verdal, Kværner Stord, Havyards verft i Hyllestad, Brødrene Aa og Elkem Salten er noen av bedriftene som har fått merke importsmitten fra utenlandske arbeidere.

De strengere reglene kommer også som en følge av at flere land i Europa nå er blitt røde.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.157