23948sdkhjf

Tre nye smittede - vil ha koronatest også i hjemlandet

Flere verft langs norskekysten har vært rammet av lokale koronautbrudd grunnet utenlands importsmitte. Nå vil ett av verftene at utenlandske arbeidere også må teste seg i hjemlandet før de drar til Norge.

Det betyr at de utenlandske arbeiderne dermed må teste seg for covid-19 tre ganger – en gang i hjemlandet før de reiser til Norge, og to ganger etter ankomst til Norge og verftet de jobber ved.

Det er Kværner Stord som nå ønsker en slik praksis, etter at verftet nå i høst har fått 14 covid-smittede arbeidere. Den nye testen i hjemlandet skal være negativ før de får sette seg på flyet til Norge for å jobbe, mener Kværner Stord.

Det skjer samtidig som det sist helg helg ble oppdaget tre nye tilfeller av koronasmitte ved verftet. Alle blant utenlandske arbeidere som kom til verftet i helgen. De tre var blant flere andre som kom til Norge. Alle er nå satt i karantene.

Søndag for halvannen uke siden kom det 240 arbeidere til verftet. Fem av dem var smittet av korona, og det betød at alle måtte i karantene.

UENIGHET: Det er uenighet om hvor mange tester utenlandske arbeidere bør ta totalt og om om det er lurt å teste seg før avreise fra hjemlandet til Norge. ILLUSTRASJONSFOTO

Kommunikasjonssjefen ved verftet sier til NRK at det verken er helseforsvarlig eller økonomisk forsvarlig at importsmitte kommer til verftet og at så mange utenlandske arbeidere må sitte i karantene uten å jobbe.

Ved det hardt rammede Havyard-verftet i Hyllestad kommune, hvor mer enn 80 er smittet, vil de ikke gå inn for tre tester.

Aibel i Haugesund opplyser til NRK at de vil vurdere en test i hjemlandet, men understreker også at selve reisen til Norge kan være risikofylt i forhold til smitte, så de vil gjerne vite mer om gevinsten ved hjemlandssmitte før de setter i verk et slikt tiltak.

Slik de nasjonale reglene er i dag, så skal de nyankommede arbeiderne testes ved ankomst og etter fem dager.

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri er positiv til at de utenlandske arbeiderne også testes i hjemlandet, mens Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NRK at de ikke anbefaler slik testing grunnet følgende: -Testing i Norge er ferskvare -Man kan bli smittet også en eller to dager før avreise til Norge, og også på reisen til Norge -Ved for mange tester kan det bli vanskelig å tolke resultatene etter hvert.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.346