23948sdkhjf

SE VIDEO: Unik miljøvennlig skyskraper

Lakhta-bygningen I Russland er ikke bare en av de høyeste bygningene i Europa. Den er også en av de mest miljøvennlige i hele verden.

Lakhta-bygningen befinner seg i St. Petersburg, og er blitt et landemerke i den russiske byen. Bygningen er 462 meter høy, og har et meget spesielt design. Men den er også en av de mest teknisk utfordrende mega-skyskraperne som har vært bygget.

Det kanskje mest imponerende ved det høye bygget er alle de energibesparende teknologiene og materialene som er benyttet under byggingen. Bygget har mottatt flere priser for dette.

Ifølge det Internasjonale energibyrået IEA, utgjør husholdning og tilhørende tjenester i Russland mer enn 45 prosent av landets kraftforbruk. Dette er høyere enn FNs snitt på 40 prosent, skriver Worldsteel.

Det er det russiske energiselskapet Gazprom som eier bygget Lakhta Centre. Tallene fra IEA gjorde at Gazprom måtte skape et komplekst energi-effektivt bygg som kunne være en foregangsmodell for framtidige grønn bygg. Selve byggingen var det Renaissance Construction som sto for, mens Gorproject har designet det spesielle bygget, som huser 87 etasjer. Byggingen tok til i 2012, og sto ferdig seks år senere.

Bygget, som er 462 meter høyt, inneholder et amfiteater, spasenter, idrettshaller, en panorama-restaurant, butikker og et utkikkspunkt. Bygget har et større system for avfall som forbedrer hygienen og reduserer CO2-utslipp, i tillegg til kontaktløse sensorer bevegelsesdektorer som økonomiserer energi- og vann-forbruket. Infrarøde radiatorer og smart glass-eksteriør hindrer isbelegg og reduserer energiforbuket også.

Det er antatt de 100 tekniske innovasjonene som finnes i bygget vil redusere energiforbruket med om lag 50 prosent, og det vil ta bare 20 år å dekke opp kostnadene ved installasjonen.

Glassfasaden er det som gjør bygget til det grønne bygget det er.

TEKNISK UTFORDRENDE: Lakhta-bygningen er en av de mest teknisk utfordrende mega-skyskraperne som har vært bygget. FOTO: WORLDSTEEL

For en som ser skyskraperen fra utsiden er det byggets flammeliknende form som er mest spesielt. Det er skapt ved hjelp svært fleksibelt stål, og mannen som står bak byggets arkitektur kaller metoden som er brukt som en «fest for stålarbeid».

Tårnbygget har en kompositt-struktur med 15 kolonner med stålbjelker med opp til 18 meters spenn og støttebein. Også nederst i bygningen står stålkonstruksjonen helt sentralt. Det som var mest kritisk under byggingen av var den intrikate strukturen fordi stålet skulle være både lett og elegant. Strukturen bestående av stål og betong var også benyttet for å redusere tiden det skulle ta å bygge selve bygningsrammen med komposittelementer og fabrikkbygd stål-strukturer ble montert på stedet, sier sjefsarkitekten Pilipp Nikandroy.

Med sine 462 meter er Lakhta Centre Europas nesthøyeste bygning.

Kilde: Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063