23948sdkhjf

Martin Linge blir dobbelt så dyrt

Martin Linge-prosjektet skulle koste 30,4 milliarder kroner da det ble godkjent i 2012. Nå viser det seg at totalsummen blir om lag 60 milliarder kroner.

– Dette er selvfølgelig ikke bra. Vi ønsker ikke å se denne type overskridelser, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til NRK.

Det er imidlertid ikke bare på penger prosjektet har gått over sine opprinnelige kostnader. Og tidsrammen er sprukket. På ett har utbyggingen av Martin Linge blitt 3,6 milliarder kronere enn det som ble sagt for et års tid siden, skriver NRK.

Tallene ble gjort kjent at statsbudsjettforslaget til regjeringen ble lagt fram onsdag.

I prosent er prosjektet blitt 96 prosent dyrere enn opprinnelig godkjent kostnad. I fjor var overskridelsen på 85 prosent.

I tillegg til tid og penger, har prosjektet også kostet menneskeliv. I 2017 veltet en krav over modulene på en av plattformene, og seks personer mistet livet. Det skjedde på ett verft i Sør-Korea hvor plattformen ble bygget.

Koronapandemien har også påvirket Martin Linge-prosjektet. Equinor opplyser at om lag halvparten den nye kostnadssprekken på 3,6 milliarder kroner, skyldes tiltak mot covid-19. Det var blant annet smitteutbrudd på feltet tidligere i år. I tillegg må Equinor bore tre brønner på nytt.

Nylig kunne Equinor opplyse om at to andre prosjekter også blir forsinket på grunn av koronapandemien og svakere krone. Det er Johan Castberg-prosjektet og Njord Future.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.704