23948sdkhjf

"Kronen svekket på nytt, norske innkjøpssjefer mer optimistiske"

Slik oppsummerer salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrup september måned.

Engen forfatter hver måned en markedsrapport for hvordan norsk stålindustri påvirkes av både nasjonale og internasjonale hendelser.

I rapporten for september skriver han at den norske kronen svekket seg betydelig siste halvdel av september før den har styrket seg noe igjen.

«Mye usikkerhet globalt, lavere oljepris og signaler om at renten forblir på null fra Norges Bank ganske lenge er blant årsakene som nevnes. Den amerikanske dollaren har svingt mer enn Euro i denne perioden, noe som også påvirker industrimetallene på LME. I norske kroner viser de en økning i gjennomsnittsprisen for september med størst økning på kobber. Uvissheten omkring den økonomiske utviklingen i USA øker, fredag kom det jobbtall som skuffet markedet», skriver Engen.

Han fortsetter:

«Finansmarkedet ser med en viss frykt på eventuell demokratisk valgseier 3. november. Norsk PMI steg med 3,4 poeng til 50,3 for september og det er særlig delindeksen for produksjon og nye ordre som trekker opp. DNB Markets uttrykker med dette at den vedvarende nedgangen ga seg i september. En del bedrifter merker riktignok tydelig at det er mindre aktivitet mot offshore, mens andre har fått en oppblomstring etter gjenåpningen. Globalt er det nesten «business as usual» på stål og metaller i Asia, mens det henger etter i Europa. Skandinavia går bedre enn resten av Europa, men også industrien i Italia viser positive tegn igjen». Astrups salgs- og markedsdirektør skriver videre at stål og metallverkene synes å ha en ganske sterk ordrebok etter ferien. Noen kjører riktignok med redusert kapasitet grunnet korona.

«Outokumpu er allerede fullbooket i november på standardmaterialer i Tornio, mens det er bedre tilgjengelighet på spesialiteter og tykkere plater.  På stangstål synes etterspørselen å være svakere, Ovako melder om 40 prosent nedgang fra Tyskland og har permitteringer. Hydros valseverk melder om meget god ordreinngang og har sju til10 ukers leveringstid fra verkene i Norge og Tyskland. Pressverkene har hatt bedre ordreinngang den siste tiden, men de kjører med færre skift enn tidligere. Leveringstidene fra de nordiske verkene er 3-5 uker for ubehandlede profiler. Gjennomsnittsprisen på rå-aluminium steg nye 45 øre fra august. Legeringstillegg på rustbestandige materialer steg i oktober som varslet grunnet høyere pris på nikkel etter ferien. Skrottillegget på stål gikk marginalt ned til 1832.- kr/ tonn for 520M» skriver Thomas Engen avslutningsvis.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109