23948sdkhjf

Elkem reduserer utslippene betraktelig

Med teknologi som delvis er utviklet lokalt har Elkem Salten klart å redusere utslippene av NOx med 50 prosent.

Med investeringer i 100 millioners klassen kutter Elkem Salten utslippene av tilsvarende 500.00 dieselbiler.

Teknologien som skal kutte utslippene av NOx, er delvis utviklet hos Elkem Salten selv, og foreløpig har man kuttet NOx-utslippene med 50 prosent.

Utslippene har kommet fra tre store silisium-smelteovner. Silisium er et råstoff som blant annet brukes ved produsere mobiltelefoner og aluminium til bilindustrien, skriver NRK. Men det er stort problem med silisium: Industriformen har store utslipp, og NOx bidrar til mye forurensning.

I disse settes den siste ombygde smelteovnen ved Elkem Salten i drift, og det skal gjøre at utslippene av NOx blir redusert med 50 prosent – eller tilsvarende 500.000 dieselbiler. NRK skriver at det som tidligere gikk rett ut i lufta, nå blir renset. Røken blir renset og energien fra røyken blir skilt ut og gjenvunnet

NOx bidrar til luftforurensning og er en vesentlig bestanddel av fotokjemisk smog. Den giftigste komponenten i de nitrøse gassene som følger av produksjonen med silisium er nitrogendioksid. Nitrogendioksid reagerer med vann og gir salpetersyre som kan skade lunger og vegetasjon.

Investeringene i smelteovnene, som tok til for sju år siden, er på hele 750 millioner kroner, men Elkem Salten sier at de tre nye smelteovnene er langt mer effektive enn tidligere – med andre ord både bedre økonomi og bedre miljø.

Halvparten av midlene kommer fra det såkalte NOx-fondet, og ombyggingen av ovnene hadde ikke vært mulig uten støtte fra fondet.

Bellona-leder Fredric Hauge roser Elkem Salten for det arbeidet som er gjort for å redusere NOx-utslippene.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109