23948sdkhjf

Elkem reduserer utslippene betraktelig

Med teknologi som delvis er utviklet lokalt har Elkem Salten klart å redusere utslippene av NOx med 50 prosent.

Med investeringer i 100 millioners klassen kutter Elkem Salten utslippene av tilsvarende 500.00 dieselbiler.

Les også: Smitten brer om seg ved Elkem Salten

Teknologien som skal kutte utslippene av NOx, er delvis utviklet hos Elkem Salten selv, og foreløpig har man kuttet NOx-utslippene med 50 prosent.

Utslippene har kommet fra tre store silisium-smelteovner. Silisium er et råstoff som blant annet brukes ved produsere mobiltelefoner og aluminium til bilindustrien, skriver NRK. Men det er stort problem med silisium: Industriformen har store utslipp, og NOx bidrar til mye forurensning.

I disse settes den siste ombygde smelteovnen ved Elkem Salten i drift, og det skal gjøre at utslippene av NOx blir redusert med 50 prosent – eller tilsvarende 500.000 dieselbiler. NRK skriver at det som tidligere gikk rett ut i lufta, nå blir renset. Røken blir renset og energien fra røyken blir skilt ut og gjenvunnet

NOx bidrar til luftforurensning og er en vesentlig bestanddel av fotokjemisk smog. Den giftigste komponenten i de nitrøse gassene som følger av produksjonen med silisium er nitrogendioksid. Nitrogendioksid reagerer med vann og gir salpetersyre som kan skade lunger og vegetasjon.

Les også: Prosjekt stanset av korona

Investeringene i smelteovnene, som tok til for sju år siden, er på hele 750 millioner kroner, men Elkem Salten sier at de tre nye smelteovnene er langt mer effektive enn tidligere – med andre ord både bedre økonomi og bedre miljø.

Halvparten av midlene kommer fra det såkalte NOx-fondet, og ombyggingen av ovnene hadde ikke vært mulig uten støtte fra fondet.

Bellona-leder Fredric Hauge roser Elkem Salten for det arbeidet som er gjort for å redusere NOx-utslippene.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.347